Kuća i vrt

Pravougaona vila nadomak Melburna (FOTO)

Pravougaona vila nadomak Melburna (FOTO)
Pravougaona vila nadomak Melburna (FOTO)

Projektujući kuću nadomak Melburna, arhitekte iz studija Robsona Raka naglasili su njenu širinu u odnosu na visinu i stvorili osjećaj osvježavajuće amplitude.

Dvojica mladića kupila su plac sa malom farmom u Meriku, udaljenom 50 minuta vožnje od Melburna, kako bi na njemu izgradili funkcionalnu porodičnu kuću dovoljno veliku da u njoj komotno žive dvije porodice. Jedini njihov zahtjev bio je da ne bude direktno okrenuta ka suncu, pošto je jedan od njih osjetljiv na direktnu svjetlost.

Mladići su isprva željeli jednostavnu pravougaonu konstrukciju sa simetričnim prostorijama. Arhitekte su im, međutim, predložile da "razbiju" monotoniju i naprave dinamičan ambijent koji će im omogućiti uredan i miran život kojem su težili.

 Dvospratna kuća prati prirodan pad zemljišta na kojem je izgrađena i izgleda kao sastavni dio pejzaža koji je okružuje. Njen položaj odredio je stari platan ispred glavne spavaće sobe u južnom dijelu. Spavaća soba je pozicionirana u odnosu na ovo drvo, dok se preostali prostor proteže ka zapadu.

Po želji klijenata, arhitekte su kuću podijelile na tri različite stambene zone. Roditeljska zona nalazi se na istoku i čine je glavna spavaća, dnevna i soba za učenje i rad, u koju se može se ući i spolja. U sklopu centralne zone nalazi se glavna dnevna soba, trpezarija, kuhinja i ulaz u kuću. Iako sunčevi zraci ne dopiru direktno do nje, kuća je od tokom dana obasjana svjetlošću zahvaljujući strateški postavljenim staklarnicima i prozorima.

 Kuhinja je podjeljena na dva dijela – prednji sa velikim radnim stolom obloženim ručno izrađenim pločicama i funkcionalni sa elementima od nerđajućeg čelika. Tu je, takođe, i gostinjska soba, apartman za stanovanje i kupatilo. Centralna dnevna soba je prostrana i kreirana tako da se u njoj svi ukućani osjećaju prijatno. Od ulaza je odvojena drvenim zidom u sklopu kojeg su ugrađeni aparati za grijanje, hlađenje, TV i audio prijemnik.

 Na dnevni boravak se nadovezuje donja ili dječija zona. Ovaj dio kuće, koji čine dvije spavaće, dnevna soba i perionica, direktno je otvoren ka bazenu, koji djeca najčešće i koriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije