Kuća i vrt

Pretvaranje trijema u stambeni prostor

Pretvaranje trijema u  stambeni prostor
Pretvaranje trijema u stambeni prostor

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Vlasnici smo starijeg stambenog objekta koji je u međuvremenu pretrpio izmjene, odnosno na objektu koji je bio prizemni dograđen je sprat, na kome je sada poseban stan, dok mi živimo u prizemlju. Na prostoru koji se dobio proširenjem sprata u prizemlju je formiran natkriveni trijem, koji se koristi više kao ostava budući da i nije previše širok za sjedenje i mi bismo željeli da taj prostor priključimo postojećem stanu u gabaritima koji su i sada, samo bismo u okviru te sanacije koja je neminovna, nastojali dobiti još jednu sobu za spavanje. Osim toga namjera nam je da se povećaju, naravno ako postoji mogućnost, i soba i kupatilo i da dobijemo stan prilagođen sadašnjem vremenu.

Mirjana i Dejan S. iz Bijeljine

Poštovani,

Iz osnove vašeg stambenog prostora očigledno je da su vizure usmjerene u dva pravca dok dvije strane ostaju bez prozorskih otvora, što je vjerovatno opravdano, pa iz tog razloga treba se nastojati prilagoditi postojećim otvorima i gledati da se što optimalnije iskoristi položaj otvora. Dodatnu sobu je najlogičnije pozicionirati na tom dijelu koji trenutno ima funkciju natkrivenog trijema, s tim da je pristup iz hodnika, preko dijela prostora gdje je trenutno kupatilo. Prostor dnevne zone bi takođe bio proširen na taj dio natkrivenog trijema, ali na taj način da kuhinja bude linijska i pomjerena u odnosu na sadašnju poziciju, dok bi na mjestu dimnjaka ostao optimalan prostor za pozicioniranje kamina.

Trpezarijski prostor bi činio nastavak kuhinjskog bloka na potezu prema garnituri za sjedenje, koja se direktno oslanja na hodnik. Spavaća soba bi bila smanjena po širini, jer nije racionalno da je toliki prostor upotrijebljen za tu namjenu, dok bi druga soba ostala u postojećim gabaritima i imala dovoljnu površinu za dvoje djece sa svim funkcijama koje su im potrebne, poput radnog prostora i garderobnog dijela. Kupatilo je povećano na prostor sadašnje ostave, tako da sada imate tu cjelinu koja je prilično komforna i prilagođena proporcionalno veličini stambene jedinice.

Prezentovanim rješenjem stambenog prostora uzeli smo u obzir sve aspekte koji vam idu u prilog, odnosno da je konstrukcija oslonjena na dodatne stubove koje ste izgradili prilikom nadograđivanja, tako da u prizemlju imate veću fleksibilnost u prostoru. Samim tim takvu situaciju potrebno je iskoristiti u dobijanju većih prostora za funkcije koje su u postojećem stanju bile veoma male, prije svega misleći na kuhinju i kupatilo, odnosno dnevni boravak, a sve u cilju povećanog komfora i dobijanja stana koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Dragan Čampara dipl.inž.arh

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije