Kuća i vrt

Pretvorite potkrovlje u topli dom

Pretvorite potkrovlje u topli dom
Foto: Ilustracija | Pretvorite potkrovlje u topli dom

Potkrovlja su obično prostorije u kući kojima se ne pridaje previše pažnje i većinom služe kao prostor za odlaganje nepotrebnih stvari. Ipak, posjeduju šarm koji privlači. Neki ljudi ih nesvjesno povezuju sa tajnim sobama ili čak sa velikim igralištima.

Ukoliko se odlučite da potkrovlje pretvorite u sobu iz snova, pred vama su brojni izazovi. Prostor neposredno ispod krova je izuzetno svestran. Možete ga pretvoriti u dnevnu ili spavaću sobu, atelje, radnu sobu ili čak stan.

Naravno, prije odluke razmotrite pruža li postojeća krovna konstrukcija dovoljno prostora i da li je potkrovlje dovoljno visoko.

Da biste obezbijedili dovoljno svjetlosti i svježeg vazduha, zaštitili se od toplote u ljetnim mjesecima i regulisali količinu dnevne svjetlosti koju želite, krovni prozori su idealno rješenje.

* Kako biste maksimalno iskoristili (često ograničeni) prostor, opremite dom u potkrovlju namještajem urađenim po mjeri, koji će se kao takav sigurno savršeno uklopiti. Dobar prijedlog su ugradni ormari sa kliznim vratima kako vaš prostor ne bi trpio zbog funkcionalnosti. Ugradnim ormarima ćete spojiti lijepo i korisno.

* Najniže dijelove stana je najbolje iskoristiti za garniture, krevete, radne stolove, tj. sjedenje. U dijelovima ispod visine 170 cm izbjegavajte funkciju prolaza, već ih organizujte u atraktivne kutke za detalje, police i stalke za TV, saksije sa cvijećem.

* Izbjegavajte glomazan i težak namještaj ma koliko vam se činilo da imate prostora. Nemojte eksperimentisati sa miješanjem stilova, već ispratite jedan. Prednost dajte praktičnom, multifunkcionalnom namještaju koji može poslužiti i kao dodatni prostor za odlaganje stvari.

* Istina je da će tamni zidovi zatvoriti vaš prostor, ali vi nećete okrečiti cijeli stan u crno, zar ne? Istaknite jedan zid u sobi (ili dva suprotna), tamnijom bojom. To će vaš prostor vizuelno produbiti. U većini radnji s bojama danas imate neograničen izbor nijansi na miks sistemima, pa možete sebi dozvoliti eksperimentisanje u pravom smislu te riječi.

* Dobar izbor za postizanje dinamičnosti u vašem domu su svakako tapete različitih motiva. Od elegancije i svedenosti, do razigranosti i igre kontrastima, ogroman izbor je pred vama. Svakako se preporučuje motiv vertikalnih pruga za iluziju višeg plafona.

* Ako zaista želite da vizuelno produbite prostor, fototapeta je definitivno najpraktičniji i najuvjerljiviji izbor. Izaberite neku od mnogobrojnih scena iz prirode, plaže, šume, panoramu grada, ili pak cvjetne motive ukoliko ste za romantičniju atmosferu.

* Prostor potkrovlja može pružati dodatnu atrakciju i komfor ukoliko je dovoljno visok da se u najvišem dijelu smjesti galerija sa stepeništem ili strmim merdevinama. Galerija može imati mnogobrojne funkcije u vašem potkrovlju, počev od mjesta za spavanje, preko prostora za hobi, do kutka za čitanje, opuštanje ili vježbanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije