Kuća i vrt

Prilagođavanje kvadrature namjeni prostorija

Prilagođavanje kvadrature  namjeni prostorija
Prilagođavanje kvadrature namjeni prostorija

Poštovani, Zamolila bih savjet arhitekte u vezi s našim stanom koji ima oko 53m², ima spavaću sobu, manju dječju sobu i dnevni boravak sa kuhinjom.

 Iz dnevne sobe se izlazi na balkon, takođe spavaća soba ima maleni balkon. Željeli bismo da u našem stanu ima mjesto za rad. Dječja soba je u prvobitnom planu bila veoma mala, tako da smo tokom gradnje povećali nju za 20 cm sa svake strane (od dnevnog boravka i spavaće sobe). U trenutnom rasporedu nema mjesta za rad u kojem je potrebno da bude radni sto. Osim toga, razmišljamo o barem djelimičnom odvajanju kuhinje od sobe.

Jovana I., Bijeljina

 

Poštovana,

Iz priložene osnove stana koju ste nam dostavili vidimo da je riječ o manjim prostorijama, što je i logično ako uzmemo u obzir da je površina stana bez balkona nekoliko kvadrata manja od 50 m². Ipak, ono što primarno privlači pažnju je površina hodnika, koji je definitivno u nesrazmjeri sa veličinom stana, odnosno u ovom slučaju predimenzioniran, čak skoro identične kvadrature kao postojeća dječja soba. Prema tome, svođenje dimenzija istog nameće se kao najlogičnije rješenje, uostalom nema sumnje da ste davno pročitali Andrićevu konstataciju: "Nema slučajnih građevina izdvojenih iz ljudskog društva i njegovog razvitka kao što nema proizvoljnih linija i oblika u arhitekturi", pa ćemo nastojati slijediti tu premisu. Pomjeranjem zida postojeće dječje sobe za četrdesetak centimetara ka hodniku, dobićete znatno komforniju sobu i ono što se u tom slučaju nameće kao rješenje uzrokovano odnosom dimenzija soba, bilo bi racionalnije da ta soba postane roditeljska. Budući da sadašnja spavaća soba ima prilično izduženu formu, bolje bi bilo iskoristiti taj prostor za dječju sobu. Takođe, pregradni zid na strani hodnika prema kuhinji potrebno je pomjeriti tako da ostane distanca 30-35 cm od vrata samo za zidnu stijenu, dok bi se time povećao prostor u kuhinji. Sama kuhinja, umjesto ugaonog oblika koji trenutno imate, bolje bi bila iskorištena linijskim potezom koji biste na zidu do hodnika samo zaokružili frižiderskim elementom, te time dobili logičnu komunikaciju u kuhinji. Što se tiče prostora za rad, kao optimalno rješenje se nameće prostor uz zid između kuhinje i dnevnog boravka, s tim da bi isti bio djelimično distanciran pregradnim zidom dužine 140 cm, koji bi bio postavljen paralelno sa pravcem pružanja dnevne svjetlosti kako biste sačuvali optimalan nivo osvjetljenja prostora. Na kraju radnog dijela prema kuhinji bile bi formirane police koje bi predstavljale barijeru prema trpezariji, ali koncipirane tako da su otvorene kako bi propuštale i svjetlost. Samim tim na drugoj strani zida bila bi organizovana trpezarijska cjelina tako da bi u prostoru taj centralni zid bio dominantan, što naravno treba ispratiti adekvatnom materijalizacijom i osvjetljenjem. Slično tretiranje zida bi se trebalo pojaviti i na zidu dnevnog boravka prema roditeljskoj sobi kako biste dobili logičnu i zaokruženu cjelinu dnevne zone. Budući da ima više prostorija na prilično maloj kvadraturi, upotreba svjetlijih tonova je neminovnost kod svih elemenata, od zidova i plafona preko namještaja, kako bi se vizuelno dobio privid većeg prostora. Rješenjem koje je prezentovano nastojali smo da Vam isprojektujemo prostorije, koje, iako imaju nešto manju kvadraturu, opet formiraju funkcionalnu cjelinu stana sa dvije sobe i dnevnim boravkom.

 

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice

 Vaša pitanja šaljite na mejl [email protected]

 

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant-Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije