Kuća i vrt

Promjenom koncepcije do dodatne sobe

Promjenom koncepcije do dodatne sobe
Promjenom koncepcije do dodatne sobe

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

U posjedu smo stana čija površina iznosi cca 40 m² i u pitanju je takva organizacija da imamo prilično komfornu dnevnu sobu, a sa druge strane kuhinju i trpezariju, koje su posebna prostorija, s tim da se iz tog dijela ulazi i u manju ostavu. Kao što i možete primijetiti iz priložene osnove, primarni problem nam je nedostatak spavaće sobe, koja će biti zasebna jedinica. Trenutni raspored je takav da su i hodnik i dnevna soba i kupatilo prilično izduženog oblika i čine da prostor izgleda još manji nego što jeste.

Danijela i Ivan M. iz Čapljine

 

Poštovani,

Kao što ste i naveli, većina prostorija u sadašnjem stanju ima linearnu formu, što implicira da je prostor teže u potpunosti iskoristiti, a u vašem slučaju konkretno, prostorije su isuviše izdužene što i vizuelno nedjeluje atraktivno.Prema tome, ono što je najlogičnije u ovoj varijanti, kada se uzme u obzir položaj prozora, jeste da dio dnevne sobe koji je najudaljeniji od ulaza bude pretvoren u spavaću sobu. Naime, širina prostora je tolika da se osim za krevet sa noćnim ormarićima može naći mjesta i za američki plakar sa kliznim vratima, koji bi bio na kompletnoj širini sobe, koja u ovom slučaju iznosi 270 cm, što je ipak neki minimum za ovu vrstu prostorija, odnosno da pored kreveta ostane dovoljno prostora za komunikaciju. Vrata na pregradnom zidu bi bila distancirana 70 centimetara od zida, jer osim što se taj prostor u sobi koristi za plakar, u novoprojektovanom stanju na tom potezu u dnevnom boravku bi se našle police za knjige i prostor za video-uređaje. Naravno, ostatak te cjeline bi bio rezervisan za garnituru za sjedenje sa pripadajućim klub stolom. Dnevni boravak bi bio povezan i sa trpezarijskim dijelom i sa hodnikom te time stvorena komfornija komunikacija u dnevnoj zoni. Osim prostora gdje se trenutno nalazi ostava, kuhinjski blok bi zauzimao i dio sadašnjeg kupatila kako bi se dobio što veći prostor kako za kuhinju, tako i za trpezariju. Kuhinja je u ovom slučaju ugaona i na kraju iste isprojektovan je trpezarijski dio, to jest pored prozora.

Kupatilo može biti i manjih gabarita, tako što će se postaviti tuš-kada umjesto klasične i osim toga pomjeranjem vrata na centar kupatila skratiti i komunikaciju. Budući da hodnik ima malu širinu, u istom treba da se nađu samo osnovni elementi za odlaganje obuće i eventualno za garderobu neki elementi namještaja koji imaju malu dubinu, poput zidnih stijena. Kada su u pitanju boje u enterijeru, svakako treba da budu svijetli tonovi, to se pogotovo odnosi na prostor hodnika, kupatila, pa i kuhinje, jer radi se o dijelovima stana koji nisu osvijetljeni prirodnim svjetlom, a i generalno radi se o malom prostoru. U principu, akcenat je na objedinjavanju dnevne zone da bi se stvorio utisak većeg prostora, tako da u ovom slučaju osim ulaznih vrata, imate samo dvoja unutrašnja vrata, koja odvajaju spavaću sobu, odnosno kupatilo, dok je sve ostalo jedna cjelina. Projektom rekonstrukcije vaše stambene jedinice nastojali smo iskoristiti prednosti koje nudi prostor, poput dobre osvijetljenosti, i staviti ih u funkciju onoga što vam je potrebno. Odnosno u ovom slučaju nominalno je smanjen broj prostorija, dok je broj funkcija povećan, što je učinjeno racionalizacijom prostora u svakom dijelu stana, tako da se ne gubi puno prostora za komunikaciju jer je ista skraćena uklanjanjem dijela zidova i pozicioniranjem novoprojektovane sobe dijagonalno u odnosu na ulaz.

 

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije