Kuća i vrt

Provjerite da li ispravno perete vašu odjeću

Provjerite da li ispravno perete vašu odjeću
Provjerite da li ispravno perete vašu odjeću

Pranje odjeće prema boji nije jedini ispravan način. Uz ovu metodu uštedjećete i na novoj odjeći i na računima za struju i vodu, a on podrazumijeva razvrstavanje prema materijalima

Iako svi znamo da odjeću treba razvrstavati po bojama, ono što će je doista duže čuvati nije ta metoda. Odjeću bi zapravo bilo bolje prati prema materijalu i sastavu.

Na taj način duže će ostati nova i uštedjeti vam novac i na pranju i na novoj odjeći. Npr. ako perete samo majice zajedno neće ih oštetiti roba koja ima dugme ili zatvarače.

Preporučuje se i svu robu okrenuti naopako prilikom pranja kako bi duže trajala. To se pogotovo odnosi na odjeću s printom. Zatvarače na trapericama i jaknama zatvorite prije pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna, a tako će ujedno i manje oštećivati ostalu odjeću.

Način na koji ćete uštedjeti je sljedeći: kada odvojite lakšu svilenu ili poliestersku odjeću od pamučne moći ćete je prati na nižim temperaturama i kraćim programima. Tako ćete uštedjeti i na struji i na vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije