Kuća i vrt

Rascvjetana živa ograda

Rascvjetana živa ograda
Rascvjetana živa ograda

Da bi živa ograda bila šarena, mirisna i rascvjetana, napravite je od nekoliko vrsta cvjetnih žbunova.

Prilikom izbora obratite pažnju na visinu i potrebe biljaka, mi vam predlažemo kombinaciju koja cvjeta od kraja februara do kraja ljeta. Žbunove zasadite na rastojanju od 1 m.

* Forzicija raste od 1,5 do 3 m, cvjeta u martu ili aprilu. Jarko žuti zvonasti cvjetići pojavljuju se prije listanja i traju 3,4 nedjelje. Prija joj sunčano mjesto. Dobro podnosi hladnoću i zagađen vazduh. Ljeti traži obilno zalivanje.

* Spirea arguta je listopadni žbun, koji cvjeta u aprilu i maju. Može da poraste do 2,5 m, ima nježne, bijele cvjetiće. Voli sunčani položaj i bogatu, hranljivu, dobro dreniranu zemlju. Odlično podnosi zagađenu sredinu i niske temperature.

* Vajgela je prepoznatljiva po neobično lijepim, zvonastim cvjetovima bijele, roze, ružičaste ili karmin crvene boje, koji se pojavljuju u maju i junu. Traži svjetlost i duboko, plodno zemljište. Dobro podnosi niske temperature i zagađen vazduh, ali ne i sušu.

* Ljetnji jorgovan krase veliki sivo-zeleni listovi i mirisni medonosni cvjetovi, u nijansama ljubičaste, ružičaste i bijele. Cvjeta tokom ljeta, raste od 3 do 4 m. Prija mu sunce, plodno i vlažno zemljište.

* Kalifornijski jorgovan se gaji u toplijim dijelovima. Tokom proljeća formira plave cvjetove koji podsjećaju na jorgovan. Odgovara mu sunčan ili polusjenovit položaj. Ne voli pretjerano vlažno zemljište. Nakon cvjetanja se orezuje 10 cm ispod vrha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije