Kuća i vrt

Renoviranjem u stanu do nove sobe

Renoviranjem u stanu do nove sobe
Renoviranjem u stanu do nove sobe

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Vlasnici smo stana starije gradnje, koji je već odavno zreo za ozbiljno renoviranje, dakle, zamjenu podova, prozora i keramike. U pitanju je površina od 39 m² i organizacija gdje je kuhinja odvojena od dnevnog boravka u nekom uvučenom dijelu, a tu je i ostava. Nama je prioritet spavaća soba, dok imamo podrum u zgradi i ostava nam nije neophodna, a kuhinja ako može biti organizovana tako da ima više komfora, jer se trenutno mnogo prostora gubi u uglovima.

Sanela K. iz Sarajeva

Poštovana,

Ono što je pozitivno u Vašoj stambenoj jedinici jeste da u okviru iste nemate konstruktivnih zidova, jer su nosivi zidovi po obodu stana. Naravno, to je moguće kada raspon ne pralazi šest metara u masivnom konstruktivnom sklopu koji je karakterističan za taj period gradnje, a i sama organizacija stana je takva da to omogućava. Sa druge strane, to podrazumijeva i manju širinu prostorija kada su iste koncipirane da imaju prirodno osvjetljenje koje je u ovom slučaju na jednoj strani stana. U ovakvoj organizaciji logično je da se kuhinjski dio zadrži na mjestu gdje je trenutno sa proširenjem na ostavu koja bi se uklonila i time se dobila linearna forma kuhinje. Naravno, u nastavku te cjeline našao bi se i trpezarijski dio koji bi ujedno bio i sintezni faktor između dnevnog boravka i kuhinje, što je poželjno naglasiti kombinacijom direktnog i indirektnog osvjetljenja. Spavaća soba za koju ste naveli da Vam je prioritet, najlogičnije je da se formira u pravcu gdje je dvokrilni prozor, što povlači i da se prostor kupatila smanji po dubini.

Time će širina biti dovoljna da se, osim kreveta sa noćnim ormarićima, smjesti i američki plakar na zidu prema kupatilu na potezu od poda do plafona. Samo kupatilo će se zadržati na postojećoj vertikali, samo što je pravac pružanja drugačiji, to jest širina kupatila je identična širini spavaće sobe. U hodniku je prostor iza ulaznih vrata optimalan za formiranje dijela za odlaganje, jer ima potrebnu dubinu. Prikazanom postavkom novoprojektovane organizacije stana formiran je dodatni sadržaj u okviru stambene jedinice u vidu sobe za spavanje, dok su ostale cjeline neznatno manje, što je kompenzovano površinom ostave, budući da nije potreban prostor za ostavu, jer isti imate u nivou podruma. Komunikacija je pojednostavljena i spajanjem više dijelova dnevne zone u zajedničkoj prostoriji neutralisali smo nominalno manje gabarite iste.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant-studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije