Kuća i vrt

Šarena čarolija na stolu

Šarena čarolija na stolu
Šarena čarolija na stolu

Bliži se katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs, a svake godine uoči ovog velikog vjerskog praznika domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase jaja.

Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini s listovima djeteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih ideja, koje mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih. I što je veoma važno - ove tehnike su jednostavne i nisu od štetnih materijala.

DEKUPAŽ TEHNIKA

Za farbanje jaja dekupaž tehnikom biće vam potrebno jaja, obična četkica, salvete sa sitnijim motivima i jedno bjelance (ili više, zavisno od količine).

Jaja skuvati i ohladiti. Papirne salvete imaju tri  sloja, odlijepiti gornji sloj s motivom,  a ostale bacite. Motive koje želimo isjeckati makazama  ili pokidati pažljivo prstima.

Bjelance umutiti viljuškom da zapjeni. Uzeti jaje, četkicom premazati bjelancetom dio na jajetu, staviti izrezani motiv salvete i opet preći četkicom umočenom u bjelance, prvo prelaziti četkicom od sredine motiva ka kraju. Tako uraditi sa svim jajima i ostaviti da se osuše.

Kad se osuše, staviti malo ulja na parče tkanine i premazazti jaja da dobiju  sjaj.

IZGREBANO JAJE

Nešto lakša tehnika je izgrebano jaje, koja se može posebno koristiti  ako se neko jaje ne ofarba ravnomjerno (a dešava se), negdje boja uhvati jače, a negdje manje. Izvadite ga iz farbe i žicom za suđe ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svjetliju boju.

OMOT OD ZRNA

Kuvana jaja mogu se premazati bjelancetom (oni koji žele čvršća mogu to učiniti ljepilom, mada bi trebalo izbjegavati gdje se može) i uvaljati u kombinaciju pšenice, riže i drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni lak ili stave šljokice.

VUNENA JAJA

Uskršnja jaja možete ukrasiti i tako da ih oblijepite raznobojnim koncem ili vunom. Kako bi vaše kreacije trajale duže, jaja prethodno probušite iglom i ispušite.

POKLONČIĆI

Trakice i cvjetići su sve što vam treba da jaja upakujete kao da su mali pokloni. Jednostavno, a biće efektno na vašem stolu.

JAJE S PORUKOM

Obarite jaje. U posebnoj posudi istopite intenzivnoroze svijeću ili neku drugu efektnu boju. Potom potopite jaje u vosak.

Ostavite ga da se malo ohladi. Zatim iglom ili čačkalicom pažljivo napišite najljepše porukice za vaše voljene.

Jaje servirajte u što jednostavniju stopicu da bi došlo do izražaja, a lala u boji ili neki drugi cvijet pored jajeta učiniće trenutak još čarobnijim.

Savjeti za početnike

- Svježinu jaja možete da provjerite ako ih uronite u sud s hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su svježa.

- Da biste izbjegli pucanje jaja, prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. Drugi recept je da se u vodu stavi so i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, 25-30 minuta.

- Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.

- Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih poslije farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno nanijeli malo ulja.

Prirodne boje

ŽUTA - cvjetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže

NARANDŽASTA - crvena mljevena paprika, ljuske crnog luka

CRVENA - sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice

SMEĐA - list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj

PLAVA - sok od borovnice, listovi crvenog kupusa

ZELENA - listovi špinata, kopriva

BORDO - sušeni cvjetovi kantariona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije