Kuća i vrt

Savjeti za grejanje bez troška

Savjeti za grejanje bez troška
Savjeti za grejanje bez troška

Svi znamo da sa dolaskom zime rastu i računi.

Kako bi vam u domu bilo prijatno i toplo, a da pritom ne morate da podižete kredit kako biste se ugrijejali, otkrivamo nekoliko korisnih trikova.

Navucite zavjese noću i spustite roletne

Tokom dana, sunčeva svjetlost koja ulazi kroz prozor može dodatno da ugrijeje prostor. Međutim, noću su stakla izuzetno hladna. Čak i ako imate dupla stakla na prozorima, a pokušavate da održite temperaturu u unutrašnjosti na oko 20 stepeni, ona će se noću spustiti na 14 što je gubitak energije od 50 do 100 vati po kvadratnom metru.

Najbolji mogući način da spriječite nepotrebno trošenje energije i zadržite toplinu je da navučete zavjese i spustite roletne čim noć počne da se spušta, prenosi Super žena.

Obložite zidove

Betonski ili zidovi od cigle su svakako bolji izolatori od staklenih zidova. Ali, i oni mogu da budu hladni, i to naročito oni spoljašnji, ma koliko debeli bili.

Srećom, možete značajno da smanjite gubitak energije tako što ćete ih prekriti slikama ili ogledalom. Čak i običan plakat pružiće dodatni zaštitni sloj i podići unutrašnju temperature za oko jedan stepen, a za četvrtinu smanjiti gubitak energije.

Uokvirene slike ili ogledala su bolji što su masivniji i veći. Ako ste ljubitelj tapiserija i sličnih načina ukrašavanja prostora, to vam je svakako dodatna prednost. Ali, izvrstan izolator su i police s knjigama.

Prekrijte ulazna vrata

Ona mogu da budu tanka, a često su i zastakljena, pa su kao takva vrlo loši izolatori, i temperatura tokom noći može da padne na 10 do 15 stepeni. Prekrivanje vrata i debelom zavjesom može da eliminiše prilično mnogo gubitka topline.

Raspored namještaja

Ukoliko je vaš nameštaj smješten uz pregradne, a ne uz spoljašnje zidove, biće vam toplije.

Ako vam je radni sto smješten uz spoljašnji zid tako da možete da gledate kroz prozor, rizikujete da vam budu hladne noge. Možete da dodate malo topline ukoliko donji dio zida obložite kartonom.

Ako spavate na krevetu koji je smješten uz spoljašnji zid, lako je moguće da vam se "ukliješti" vrat. Tu od pomoći može da bude i visoko i masivno uzglavlje kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije