Kuća i vrt

Savjeti za uređenje dječje sobe

Savjeti za uređenje dječje sobe
Savjeti za uređenje dječje sobe

Dječja soba više od bilo kojeg drugog dijela stana ili kuće traži bezbjednost i udobnost, ali i maštovitost bez granica. Prilikom njenog opremanja potrebno je razmišljati o uzrastu mališana i njihovim potrebama: učenju, spavanju, igranju te funkcionalnosti ormara, komoda i spremišta za igračke.

Upravo je zato prije ulaska u opremanje takve sobe bitno isplanirati pomno svaki detalj. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe kada se radi o odabiru boja, stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe... Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

Za dijete predškolske dobi nije važno odmah predvidjeti mjesto za radni sto, ali s vremenom treba uzeti u obzir da i on mora stati u taj prostor.

Ako je negdje dobrodošlo igrati se s bojama i oblicima, dječja soba je pravo mjesto za to, kažu dizajneri, ali ipak treba paziti da ne pretjeramo pa da konačni ishod ne bude prenapadan i agresivan za psihu mališana.

Pastelne boje i svijetli namještaj pravo su rješenje za male sobe. Tapete i oslikavanje zidova su vrlo popularni. Bezbjednost je još jedan aspekt vrlo važan u opremanju dječjih soba. Tako za premalenu djecu nisu dobri kreveti na sprat, a ako su i neophodni, treba postaviti adekvatnu zaštitnu ogradu.

Ukoliko su u sobi djeca mlađa od šest godina sve utičnice za struju potrebno je postaviti maskice. Radijatore je moguće zatvoriti u maske od perforiranog medijapana kako se djeca ne bi ozlijedila pri igri.

Kod radnih stolova je bitno da su postavljeni tako da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane (gdje je moguće).

Kao podne obloge u sobama je dobro koristiti tepihe, tapisone, ili ako je dijete alergično, prirodne materijale. Djeca često sjede i igraju se na podu pa treba misliti na njihovo zdravlje.

Rasvjeta treba biti vrlo dobra, pogotovo ako je malo prirodne svijetlosti u sobi. Osim centralnog izvora svjetlosti imperativ su male noćne svjetiljke za čitanje i stolne lampe za radnim stolom.

Zavjese na prozorima treba da budu svijetle i prozračne kako bi omogućavale što bolje prodiranje prirodnog svjetla u sobu. Ukoliko želite, možete se igrati raznim šarenim i neprozirnim dekorima koji u tren oka mogu zamračiti prostoriju i stvoriti mali privatni svijet.

Kutak za kreativnost

Osigurajte i dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili kačiti svoje likovne i literarne radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije