Kuća i vrt

Shabby Chic-Dašak nostalgije koji nosi nesavršenost i ljepotu

Shabby Chic-Dašak nostalgije koji nosi nesavršenost i ljepotu
Foto: N.N. | Shabby Chic-Dašak nostalgije koji nosi nesavršenost i ljepotu

Shabby Chic stil u uređenju interijera se može okarakterisati kao stil koji preferira nježne, pastelne boje, dok namještaj izgleda kao da je restauriran.

Ovaj stil je rado prihvaćen i često se koristi u uređenju interijera, jer je vrlo topao i prijateljski. Shabby Chic stil slavi nesavršenost i prirodnu ljepotu i takođe je vrlo svestran. Otuda i naziv koji označava spoj pohabanog i šika.

Shabby namještajem može se vrlo efektno i jeftino urediti svaki prostor, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, spavaće sobe ili kupatilo, a dobrodošao je i na terase i balkone.

Shabby Chic danas je bez sumnje jedan od najpopularnijih stilova u uređenju interijera. Primamljiv je jer nosi dašak nostalgije za jednostavnijim vremenima bez glamura, nosi opuštenost i toplinu, kao da s ponosom prikazuje vrijeme koje je prošlo. Takav interijer ponekad se čini kao da je prepušten sam sebi i zanemaren, a zapravo krije gotovo opsesivnu pažnju. Primamljiv je zbog svoje jednostavne estetike.

O Shabbyju se ne govori samo kao o stilu uređenja interijera, već i puno više. To je stil života i razmišljanja. Shabby Chic karakterišu boje i nesavršenosti koje valja očuvati i pokazati. Glavna boja je bijela, u svim svojim prirodnim tonovima, u kombinaciji s pastelnim bojama  zelenom, modrom, bež, bojom kadulje, lavande. Ovaj stil voli prirodne materijale  drvo, kamen i ciglu, u kombinaciji s finim ili grubim lanom, konopljom i pamukom. Idealan je izbor za vikendice, kuće u prirodi i na moru.

Dizajneri interijera kažu kako se u takvim prostorima čak može i malo pretjerati s detaljima, dok, na primjer, u prostoru u kojem živimo treba imati sluha za prostor i dnevni ritam i pustiti da namještaj sam priča svoju priču bez pretjerivanja.

Kad se ispravno primijeni, ovaj stil je savršena ravnoteža između opuštenog i strogog izgleda. Dopušta razvoj umjetničke, ali i elegantne atmosfere, dok daje mnogo slobode u iznošenju vlastitih ideja.

NAMJEŠTAJ

Namještaj može biti vintage, ali se potrudite osvježiti ga novim slojem boja. Uz malo mašte i kreativnosti mnoge stare komade namještaja možete pretvoriti u prave Shabby Chic dragulje. Veliki budžet vam takođe nije potreban za stvoranje prostora u ovom stilu. Posjetite lokalne buvljake i potražite starije komade namještaja sa zaobljenim linijama i nespornog starinskog dodira. Ovakav namještaj ima tendenciju biti komforan, mekih linija i primamljiv.

Komad ili dva vintage namještaja, poput komode, stolice, pisaćeg stola, starinskog ogledala ili sanduka vrlo se uspješno može kombinovati u modernom interijeru, a slaže se i sa stilskim namještajem. Naravno, poželjni su jer modernim interijerima, koji često odaju utisak hladnoće, daju malo topline i postaju veza s prošlošću.

DETALJI

Koristite tapete ili tkanine s divnim uzorcima, kitnjaste elemente, svijetle i razigrane boje koje su meke i ugodne, a koje će doprinijeti stvaranju ugodne atmosfere.

Sve je u detaljima i načinu na koji kombinujete više elemenata. Male stvari igraju važnu ulogu u svakom dekoru. Možete ukrasiti otvorene police s nekoliko ukrasnih elemenata ili dodati okvire za slike, neke stare knjige itd. Razmislite o lijepom lusteru koji pleše na stropu kada ga obasja Sunčeva svjetlost ili srebrnim i zlatnim detaljima. Bacite jastuke napravljene od vintage tkanine na sofu i koristiti vanvremenske komade koji su napravljeni od starih materijala. Takođe ne možete pogriješiti sa svježim cvijećem u kristalnim vazama ili živim zelenim biljkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije