Kuća i vrt

Sirće i soda bikarbona: Idealna kombinacija za čišćenje

Sirće i soda bikarbona: Idealna kombinacija za čišćenje
Sirće i soda bikarbona: Idealna kombinacija za čišćenje

Soda bikarbona se naširoko primjenjuje u svakom domaćinstvu. Ovaj put odlučili smo da vam predstavimo šta sve možete da očistite sa sobom bikarbonom i sirćetom.

Čišćenje pločica  sasirćetom

Za ovo sredstvo za čiščenje pločica u kupatilu vam je potrebno:

    7 šolja vode

    1/4 šolje sirćeta

    1/3 šolje limunovog soka

    1/2 šolje sode bikarbone

1,5 litar vode rastvorite sodu bikarbonu, potom dodati sok od limuna i polako sipajte sirće u ovu smjesu. Potrebno je sačekati dok se završi hemijska reakcija (oko 10 minuta )  i vaše sredstvo za čišćenje pločica u kupatilu je spremno.

Za čiščenje fugni i pločica možete da iskoristite staru četkicu za zube ili neku manju ribaću četkicu da bi bili sigurni da ćete fugne lepo da oribate.

Naša preporuka je da nosite rukavice za ribanje, iako u ovom sredstvu za čišećnje nema hemikalija, da se ne bi desilo da limunska kiselina ili sirće nagrizu kožu ako je osetljiva i da vam nokti ne bi popucali.

Ako želite da vaše kupatilo miriše, možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja i to na ovaj način:

U flašu sa raspršivačem stavite jednu trećinu sirćeta, oko dvanaest kapi eteričnog ulja lavande, kadulje ili čajevca. Možete da dodate i malo tečnog sapuna, i u ostatak flaše napunite sa vodom i dobičete odlično univerzalno sredstvo za čišćenje keramičkih pločica .

Čišćenje sa sodom bikarbonom

Bikarbona je blago sredstvo koje možete da koristite za pranje i poliranje u kupatila, takođe i za uklanjanje neprijatnih mirisa.

Ako je razmutite u toploj vodi, sa sodom bikarbonom može da se opere i kanta za smeće, zavjesa za tuš, četke i češljeve, a takođe možete da je koristite i da operete prozor i na taj način da se riješite ostataka kapljica od vode.

U svemu ovome najbolje je što ne treba da nista ispirate, jer nakon što ste oribali svoje kupatilo, potrebno je da pokupite višak tečnosti koji se zadržao na kupatilskim pločicama i ostavite da se prirodno osuši.

Prirodno sredstvo za čišćenje kupatila su jednako djelotvorna kao i kupovna, a uz to su i puno jeftinija i naravno zdravija.

Očistite prozore na prirodan način

Kako bi vaše staklo zablistalo ne morate koristiti skupe deterdžente koji ostavljaju mrlje već upotrijebite domaće sredstvo za koje vam je potreban sirće i voda.

U bočicu s raspršivačem dodajte četiri decilitra alkoholnog sirćeta, decilitar i po vode te 10 kapi eteričnog ulja naranče ili limuna. Mješavinu dobro protresite te njome pošpricajte stakla na prozorima. Ostavite da odstoji nekoliko sekundi te ih prebrišite papirnatim ubrusima ili novinama.

Za veće nečistoće upotrijebite sodu bikarbonu. U pola litre mlake vode dodajte tri pune kašike sode bikarbone. U mješavinu umočite krpu te prebrišite stakla prozora. Soda bikarbona će ukloniti i najtvrdokornije mrlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije