Kuća i vrt

Sirće uništava korov u vrtu

Sirće uništava korov u vrtu
Sirće uništava korov u vrtu

Postoji mnogo prirodnih načina da se riješite nepoželjnih biljaka u vašem vrtu

IAKO na tržištu postoji veliki broj sredstava i hemikalija za uklanjanje korova, mnogi ne vole da ih koriste da ne bi zagadili zemljište. Korova možete da se riješite i prirodnim putem, a jedan od očitih, premda najtežih načina je - čupanje. Malo lakše ćete počupati korov ako oko biljke zalijete vodu ili čupate poslije kiše, kada je zemlja mekša. Koristite nož kako biste olabavili korijen prije nego što ga povučete.

Takođe, na korov možete da sipate vrelu vodu koja će najprije “skuvati”, a onda i osušiti svaku vrstu korova za samo nekoliko dana. Ovaj metod možete da koristite samo ukoliko imate neke veće površine, da ne biste “spržili” i cvijeće ili druge biljke. Korov možete i da “ugušite” tako što ćete ga pokriti novinama (važi za one niskorastuće i djetelinu) jer će ostati bez sunca. Novine mogu da posluže kao preventiva: poređajte ih po zemlji, preko njih stavite sloj humusa i onda sijte i sadite.

Još jedan način je da korov uništite uz pomoć kamene soli, jedino što ona treba da se raspe u rano proljeće, to jest na kraju zime jer sprečava rast štetnih biljaka. Ali, budite pažljivi. So može da izazove eroziju betonskih površina i ošteti zemlju na duži vremenski period.

Korov možete da uništite i sirćetnom kiselinom - samo sipajte ovu tečnost na njega i kroz nekoliko dana će biti “mrtav”, čak i onaj sa dubinskim korijenom.

Treba još i da znate da su mnogi korovi urođene biljne vrste koje jednostavno namjenski bujaju u vašem području i zato ih je teško uništiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije