Kuća i vrt

Slavni iz svijeta arhitekture: Boris Podreka (FOTO)

Slavni iz svijeta arhitekture: Boris Podreka (FOTO)
Slavni iz svijeta arhitekture: Boris Podreka (FOTO)

Kada neko dostigne svjetske razmjere, a početna tačka su mu ovdašnji prostori, onda uspjeh treba cijeniti još i više. Upravo takav primjer je Boris Podreka, nesumnjivo u ovom trenutku jedan od vodećih evropskih arhitekata, rođen u Beogradu 1940. godine od oca Slovenca iz Trsta i majke iz Mostara, trenutno Austrijanac državljanstvom, s tim da je dio djetinjstva proveo u Ljubljani i u Trstu, prije odlaska u Beč.

Nesuđeni fudbalski golman studirao je i vajarstvo, ali se ipak na kraju odlučuje za arhitekturu, što je bio pun pogodak. Ipak, ne može se poreći da u svim njegovom objektima ima doze skulpturalnosti, koja vjerovatno seže iz perioda studiranja vajarstva. Nakon završenih studija, možemo reći da je njegov opseg djelovanja bio fokusiran na urbanizam, jer još kao mlad arhitekta dobija na konkursu izradu urbanističkog plana Atine, a nakon toga dolaze mnogi svjetski gradovi, poput Beča, Milana, Pekinga i mnogih drugih. Što se tiče projektantske aktivnosti na stvaranju objekata, i tu je širok dijapazon, od vinskih kuća, hotela, nebodera, pa sve do obrazovnih ustanova. U svim djelima nepogrešivo dozira omjer savremenog i poštovanja konteksta u vidu asocijacije na određenu gradnju koja je karakteristična za taj lokalitet. Nema sumnje da su najznačajnija djela Podreke Muzej umjetnosti i porcelana u Limožu, zatim bečki Millennium tower, sa svojih 220 metara jedna od najvećih zgrada na Starom kontinentu, Medicinski fakultet u Mariboru, kompleks u Padovi, te hotel "Falkensteiner" u Beogradu i Cvjetni trg u Zagrebu. Vjerovatno jedna od najzahtjevnijih stvari u profesiji jednog arhitekte je interpolacija, odnosno spajanje starog i novog, budući da to predstavlja hod po žici i najmanja greška vodi u pogrešno rješenje, ali upravo se tu najviše i očitava genijalnost njegovog opusa.

Osim graditeljske djelatnosti, ne zapostavlja i izložbenu stranu arhitekture, pokazujući time da bez obzira na to što je duboko u osmoj deceniji života i dalje ima entuzijazma da prati nove standarde i pomjera granice. Čovjek koji svakom prostoru kome se posveti, nebitno da li urbanistički ili projektantski, jednostavno udahne novu dimenziju i nema sumnje da je privilegija biti korisnik takvih prostora. Njegova premisa da se niko ne smije osjećati kao gubitnik, možda i predstavlja suštinu arhitekture, jer ono što je vječiti problem, jeste kako najbolje balansirati između želja investitora sa jedne i profesionalnih težnji sa druge strane, ali da se zadrži kodeks i dobije kvalitetna realizacija.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant-Studio PROSTOR

studioprostor1Žgmail.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije