Kuća i vrt

Slavni iz svijeta arhitekture: Alejandro Aravena (FOTO)

Slavni iz svijeta arhitekture: Alejandro Aravena (FOTO)
Slavni iz svijeta arhitekture: Alejandro Aravena (FOTO)

Ono što je svakako najrelevantnije u profesionalnoj sferi za jednog arhitektu, jeste Prickerova nagrada za arhitekturu, a ako uzmemo u obzir da je aktuelni dobitnik iste bez ikakve sumnje projektant koji je postavio standarde na veći nivo, onda nema dileme da je Alejandro Aravena osoba koja zaslužuje punu pažnju kako stručne javnosti, tako i cjelokupnog javnog mnjenja.

 Uostalom, u obrazloženju dodjele nagrade navedeno je: "Inovativno i nadahnjujuće, pokazuje kako ono najbolje u arhitekturi može poboljšati život ljudi".

Rođen 1967. godine u Santijagu u Čileu, gdje 1992. godine završava studij arhitekture, da bi u samostalne arhitektonske vode krenuo već nakon dvije godine i u ranoj fazi dolazi do značajnijih ostvarenja na polju prakse i teorije, što ga od 2000. godine uvrštava među gostujuće profesore na Harvardu. Od 2009. do 2015. bio je član žirija za dodjelu Prickera, a između ostalog član je i Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Iako u današnjoj praksi imamo mnoga imena koja se utrkuju u visini investicije koja će biti izdvojena za njihove objekte, Aravena je neki vid dijametralne suprotnosti, jer upravo svoju genijalnost dokazuje i na jeftinim kućama, što je svakako ogroman izazov za svakog arhitektu. Arhitekta koji se prije svega bavi čovjekom i gradnjom po mjeri istog, što je u današnjim vremenima, nažalost, skrenuto u drugi plan, ističe u prvi plan probleme koji su danas prisutni na bilo kom dijelu zemaljske kugle. Dakle, akcenat je na potrošnji energije i neutralizovanju uticaja prirodnih katastrofa, koje su sve češće i sve intenzivnije. Osim toga i taj sociološki i urbanistički aspekt je ono što daje posebnu težinu njegovom radu, jer problem koji je sveopšti jeste kako ljudima s minimalnim ulaganjima obezbijediti krov nad glavom, a da u svemu tome imaju ugodne i osmišljene javne prostore, kako se ne bi osjećali kao građani drugog reda. Takođe, ono što karakteriše njegovu ličnost jeste izuzetna skromnost koja se očitava i u tome što je prilikom dobijanja najprestižnije nagrade u svijetu arhitekture konstatovao da se ipak radi o kolektivnoj disciplini. Ohrabruje činjenica da je struka prepoznala tendencije u svijetu i polako ustupa mjesto mlađoj generaciji arhitekata, koji stavljaju veći akcenat na okruženje i društvene razlike, što Aravena i jeste, jer sa svojih 49 godina on još ima puno toga za dati u opusu jednog arhitekte. Ako bi arhitektura kao oblast trebalo da pomjera granice i gleda daleko u budućnost, onda se svakako u jednom ovako vrsnom stvaraocu može očitavati ta snaga djelovanja i vraćanje čovjeka u ljudske okvire i poštovanje i prostora i ljudi, a naravno i same prirode.

Projektovanjem objekata od rodnog Čilea preko zemalja u Južnoj Americi, pa sve do sredina poput Švajcarske i Rusije, on zadržava duh lokaliteta i materijale koji su prisutni u okruženju, a sve to bude koncipirano na taj način da djeluje vanvremenski.

Dragan Čampara dipl.ing.arh

Projektant - Studio PROSTOR

studioprostor1Žgmail.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije