Kuća i vrt

Smilje lijek opjevan u narodnim pjesmama

Smilje lijek opjevan u narodnim pjesmama
Smilje lijek opjevan u narodnim pjesmama

Smilje (lat. helichrysum italicum) nazivamo još cmilje, žuto smilje i marjetica. Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, dok se u starim narodnim pjesmama smilje pominje kao lijep mirisni cvijet za kićenje djevojaka i momaka ("nit' je smilje nit' bosilje, već miriše duša djevojačka").

Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena Smilja ili Smiljka.

Različite muške i ženske glavice

Ova mediteranska biljka raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stijena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva, a cvjeta od juna do jula. Stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlakama, visine do 40 centimetara. Donji listovi su sakupljeni u rozetu pri osnovi stabla, a ostali su naizmjenično raspoređeni po stablu.

Svi listovi su na licu zeleni, a na naličju srebrnasto dlakavi. Na vrhu stabla su glavičaste cvasti sakupljene u štit. Pošto je biljka dvodoma razlikuju se ženske glavice, koje su sa skoro končastim crvenim cvjetovima, od muških, čiji su cvjetovi neugledni i cjevasti. Plod je ahenija glatka ili hrapava dužine do jednog milimetra.

Biljka ima flavonskih heterozida, tanina, smole, gorkih materija, oko 0,4 odsto etarskog ulja i drugih nedovoljno proučenih sastojaka. Za lijek se upotrebljavaju cvjetne glavice, kad se cvjetovi počnu otvarati.

Ljekovita svojstva

Smilje se koristi u narodnoj medicini za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, sistema za varenje, kao i spoljašnjih rana koje krvare. Ulazi u sastav grudnog čaja za liječenje hroničnog bronhitisa i protiv kašlja. Djeluje kao sedativ na snižavanje krvnog pritiska, te kao dobar tonik za jačanje organizma.

Ako se pravilno koristi, u propisanim dozama, nema neželjenog djelovanja. Kod osoba preosjetljivih na polen biljaka iz familije glavočika može doći do pojave alergije ili kontaktnog dermatitisa.

Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja, a za terapeutsku upotrebu smatraju se najpoželjniji varijeteti bogati italodionima, neterpenskim diketonima, najefikasnijim poznatim spojevima koji pomažu apsorpciji hematoma, a djelotvorno utiču i na regeneraciju tkiva. Osim italodiona, eterično ulje smilja sadrži monoterpenske alkohole, monoterpene i estere.

Zahvaljujući svom sastavu, osim što djeluje antihematomatično i regenerativno, smilje je takođe mukolitik, spazmolitik, djeluje snažno protivupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimuliše rad hepatocita, smanjuje nivo holesterola te pokazuje analgetičko djelovanje. Izuzetno je blago, tako da ga mogu koristiti i djeca.

Zbog svog regenerišućeg djelovanja koristi se u kozmetici, pogotovo kod njege dehidrirane i umorne kože. Vrlo je korisno pri ublažavanju ožiljaka, strija i modrica. U ljetnim mjesecima je traženo za zaštitu i ublažavanje opeklina i kože oštećene od sunčevih zraka. Izvrsno djeluje kod stanja hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imunosistema, krijepi i odmara.

U dom unosi mediteranski ugođaj, energiju sunca i miris ljeta. Primjenjuje se u mirisnim svjetiljkama, kupkama, masaži, kozmetici, te za inhalaciju. Dobro se kombinuje s većinom eteričnih ulja, naročito s lavandom, kamilicom i citrusima.

Ulje smilja je rijetko i skupo, ali zbog svojih svojstava nezaobilazno u maloj kućnoj apoteci. Ukoliko ga želite priuštiti, budite sigurni da kupujete ulje dobijeno od varijeteta bogatih italodionima - samo takvo ulje pokazuje punu terapeutsku vrijednost.

Recepti

Čaj: Jedna do dvije kašičice cvijeta smilja preliju se sa dva dcl kipuće vode. Pustiti da odstoji poklopljeno 15 do 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijediti. Pije se kod smetnji probave, bolesti jetre i žučnog mjehura.

Hematomi: Ukoliko kap eteričnog ulja smilja nanesete na mjesto udarca, velika je mogućnost da modrica uopšte neće nastati. Ukoliko su već nastale, modrice premažete u tankom sloju uljem ploda divlje ruže ili nekim drugim biljnim uljem, a preko toga kapnete eterično ulje smilja. Postupak ponavljate dva puta dnevno tokom tri-četiri dana.

Ožiljci: Za friške ožiljke koristite eterično ulje smilja u kombinaciji s eteričnim uljem širokolisne lavande, te biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže. Za stare ožiljke uz smilje koristite eterična ulja ruzmarina i španske lavande.

Sportske povrede i bolovi: Na mjesto udarca i bola možete nanijeti jednu kap ulja smilja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice. Djelovanje je trenutno.

Njega kože: U kombinaciji s eteričnim uljem palmarose, koristite ga za njegu zrele, suve kože. Zajedno s eteričnim uljem njemačke kamilice u biljnom ulju nevena izvrsno djeluje na ekceme i lišajeve. U varijanti s eteričnim uljima narda, smriče i njemačke kamilice predstavlja rješenje za tretiranje psorijaze.

Popucali kapilari i vene: Za tretiranje popucalih kapilara, eterično ulje smilja kombinujete s eteričnim uljima čempresa i limuna. Kod rizika od tromboze vena, smilje dodajete eteričnom ulju čempresa. Kod upaljenih vena, uz čempres, koristite smilje i druga protivupalna ulja poput njemačke kamilice i limunskog eukaliptusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije