Kuća i vrt

Soba više sa manjim ulaganjem

Soba više sa manjim ulaganjem
Soba više sa manjim ulaganjem

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Šaljemo Vam osnovu stana koji je izgrađen u periodu osamdesetih godina prošlog vijeka i ono što je svakako pozitivno jeste da je stan odlično orijentisan i veoma kvalitetno osvijetljen, međutim, problem predstavlja nedostatak spavaće sobe, bez obzira što u ovakvom stanju imamo komfornu dnevnu sobu i kuhinjski blok sa trpezarijom. Potrebe su nam takve da nam treba i taj dio za spavanje, nije bitno kojih dimenzija, jednostavno da ispunjava minimum funkcionalnosti.

Mirza I. Sarajevo

Poštovani,

Analizirajući osnovu stana koju ste nam poslali, može se konstatovati da se radi o tipskoj zgradi iz perioda koji ste naveli, a koja je zastupljena na kompletnom prostoru bivše države i principima u projektovanju koji su poštovali normative o količini dnevne svjetlosti i samoj orijentaciji zgrade. Uzevši u obzir poziciju nosivih zidova i samih instalacija, određene stvari se nameću kao logične u novoprojektovanoj organizaciji stambene jedinice. Naime, kuhinju je potrebno smanjiti i organizovati je kao ugaonu, s tim da je duža strana jednaka dužini kupatila, a kraća tolika da, pored kuhinjskih elemenata, ima dovoljno širine za komfornu komunikaciju i korištenje kuhinje. Taj dio bi trebalo da ima i zasebna vrata, nezavisna od dnevnog boravka, kako bi i komunikacijski predstavljalo zasebnu cjelinu i u tom dijelu je isprojektovan i kuhinjski šank koji, osim vizuelne barijere, predstavlja i funkcionalnu diferencijaciju na potezu kuhinja i dnevni boravak. Ostatak dijela koji sada predstavlja trpezariju bio bi odvojen pregradnim zidom od kuhinje i vrata bi bila pozicionirana iz drugog pravca, tako da bi ta cjelina predstavljala spavaću sobu. Budući da je dnevni boravak ostakljen dobrim dijelom, onda se u dijelu koji je djelom uvučen može organizovati trpezarija, koja predstavlja i logičan slijed prema kuhinji, a opet ima svoju prostornu zaokruženost. Funkcija dnevnog boravka u novom stanju ne bi, kao u prethodnom, bila jedina u većoj prostoriji, ali svakako se radi o dovoljnim gabaritima gdje bi se smjestila garnitura za sjedenje sa klub stolom i, naravno, policama za knjige te prostorom za video uređaje.

Pozicioniranost ulaza na uglu stambene jedinice uzrokuje neminovno i većim komunikacijskim dijelom, a kako je pozicija nosivog zida kod Vas takva, onda je najracionalnije prostor u hodniku iskoristiti tako što će se u istom dijelom pojaviti ormari na potezu od poda do plafona i svakako bi bilo poželjno da se na vratima tih elemenata nađe i ogledalo, kako bi se dobio utisak šireg prostora. Kako kupatilo nema dovoljno prostora i ima naglašenu linearnu formu, potrebno je ležeću kadu zamijeniti tuš-kadom i donekle osloboditi prostor. U prostorijama koje nemaju direktan kontakt sa dnevnom svjetlošću, svakako je potrebno upotrebljavati svjetlije tonove, a i ostatak stana, bez obzira što je kvalitetno osvijetljen, ne bi trebalo da bude u tamnim tonovima, jer ipak se radi o manjim površinama. Rješenjem stambene jedinice koje je prezentovano uzete su u obzir Vaše potrebe i prilagođene konkretnom prostoru, dok su komunikacije smanjene na optimalnu mjeru kako bi stan imao visok stepen funkcionalnosti, a opet da se pojavi dodatna soba na koju ste stavili akcenat. Iako je sada dnevna zona organizovana u okviru jedne prostorije, ipak je kuhinja distancirana u jednom uglu, trpezarija je malo povučena u odnosu na komunikacijski tok, tako da, posmatran kao cjelina, prostor stvara dojam reprezentativnosti.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije