Kuća i vrt

Soba za školarca

Soba za školarca
Soba za školarca

Do početka školske godine ostalo je mjesec dana, a aktuelna tema za roditelje, pored nabavke udžbenika i školskog pribora, postaje uređenje dječje sobe, posebno kada su prvačići u pitanju.

Za prvačiće je potrebno kompletno urediti sobu, a za starije učenike soba se dopunjuje namještajem ili osvježava bojama i detaljima.

Prema riječima arhitekata, dječja soba više nije samo mjesto za igru i treba da ima dozu ozbiljnosti, tako da se u njoj nalazi kutak za učenje i rad, ali i ostaje prostor za igru sa društvom. Najvažnije stavke u uređenju sobe jesu funkcionalnost, bezbjednost i osvijetljenost.

Kako biste maksimalno iskoristili svaki centimetar sobe namijenjene djeci, najisplativije je nabaviti lako pokretni ili modularni namještaj po sistemu lego kockica, koji se može dodatno nadograđivati i premještati, a ujedno i prilagoditi različitom uzrastu djeteta. Pri kupovini namještaja obratite pažnju i na otpornost materijala tj. mogućnost što lakšeg održavanja, jer namještaj u dječjoj sobi mora štošta da izdrži.

Radni kutak sa pisaćim stolom treba da bude sa veselim bojama, te da je smješten u blizini prozora. Potrebno je nabaviti i stonu lampu, kao i imati dobro centralno svjetlo, tako da svjetlost pada na ekran kompjutera, ukoliko je u sobi, čime se štiti vid mališana. Oblik stola nije striktno određen, a poželjno je da ima dodatak za kompjuter. Potrebno je nabaviti i kvalitetnu stolicu koja ima mogućnost podešavanja visine i nagiba.

Uz radni sto treba postaviti police za knjige i školski pribor, kao i pano za školski raspored. Od komada kartona možete da iskrojite paravan koji je posebno koristan ukoliko vaš školarac ima veliki radni sto. Ovaj paravan će mu usmjeriti pažnju na određeni dio stola, a u paravanu se, pored toga, skrivaju i razna pomagala koja mu pomažu pri zadaći. Kada su zadaća i učenje gotovi, gotov paravan se sklapa i posprema do sljedećeg dana pa je veliki sto u tren oka opet spreman za kockice i druge igračke.

Sve se više roditelja odlučuje za tablu od pluta, koja je postavljena pored vrata ili iznad radne površine. Ona može da bude mali podsjetnik.

U sobi se može nalaziti i dekorativni pano, recimo, uz uzglavlje kreveta, na kojem će školarac izražavati kreativnost crtežima ili tekstovima. Nije loše napraviti i neke jastučiće za sjedenje ili male fotelje, taburiće za one prilike kada se okuplja društvo u sobi. U starijoj dobi djeca već imaju razvijena velika prijateljstva pa nije ništa čudno kada znaju prespavati kod svojih prijatelja. Zato treba predvidjeti i takve mogućnosti, pa, ukoliko možete, dobro bi bilo nabaviti krevet na sprat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije