Kuća i vrt

Sobne biljke koje se lako održavaju

Sobne biljke koje se lako održavaju
Foto: N.N. | Sobne biljke koje se lako održavaju

Sukulentne biljke vrlo su otporne na suvo i toplo vrijeme, a veoma ih je lako razmnožiti i ne traže ni previše njege. Zato su sukulenti savršene biljke za one koji često putuju.

Ako zavirite na korisničke naloge na društvenim mrežama vezanih uz dizajn enterijera, gotovo ćete uvijek naići na nevjerovatno popularne sukulente ili sukulentne biljke.

Jednako su tako nezaobilazni u našim cvjećarama i prodavnicama koje prodaju predmete za uređenje doma, a sudeći prema pomami za njima, prodaja itekako cvjeta. Vrlo ih je lako održavati pa će bez problema preživjeti i u domovima onih koji nemaju "zelene prste". Iako naizgled jednostavni, sukulenti u sebi kriju pregršt tajni zbog kojih su još čarobniji.

1. Potiču iz vrućih prostora Afrike i Meksika

Iako se danas mogu naći širom svijeta, sukulenti originalno potiču iz suvih i vrućih prostora Afrike i Meksika. Suvo tlo na tamošnjim prostorima presudno je za njihov rast i razvoj, a samim tim ni na našim prostorima im nije potrebna velika količina vode pa su to biljke koje mogu preživjeti u suvim i vrućim prostorijama. Dovoljno ih je zalivati jednom nedjeljno. Odlična vijest, zar ne?

2. Neobično ime dobili su prema svojim listovima

Ako ste se pitali odakle potiče njihovo neobično ime, odgovor se krije u latinskom jeziku. Latinska riječ sucus označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Upravo je to razlog zbog kojeg mogu preživjeti u ekstremno suvim i vrućim uslovima. Mnogi od njih na površini lista imaju i voštani sloj, što im pomaže u dužem zadržavanju vlage.

3. Aloe vera i božićni kaktus takođe su sukulenti

Kaktusi, agave, orhideje, aloe vera... Sukulenti se mogu naći u čak šezdeset različitih porodica biljaka. Često mnogi sukulente zamjenjuju za kaktuse. Iako kaktusi jesu sukulenti, nisu svi sukulenti kaktusi pa treba biti oprezan pri njihovom imenovanju. No bez obzira na tu dilemu, to su biljke koje će pružiti cijelu lepezu mogućnosti dekoracije, ali i primjene u zdravlju. Svakako, tu prednjači aloe vera koju je koristila i sama Kleopatra. Dovoljno je odrezati jedan njen list, a sokovi iz nje djelovaće na bore, strije, akne i u isto vrijeme hidrirati kožu.

(NN/lisa.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije