Kuća i vrt

Spajanjem prostora do većeg komfora

Spajanjem prostora do većeg komfora
Spajanjem prostora do većeg komfora

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Poštovani,

Vlasnici smo stana čija površina iznosi 45 m², odnosno bez balkona to je negdje oko 40 m². Međutim, iako imamo i sobu i odvojenu kuhinju s trpezarijom, stan je prilično nefunkcionalan. Tačnije, kuhinja je mala, a u spavaćoj sobi krevet se može postaviti samo tako da se ne može prići prozoru. Naša želja je da imamo komotnu kuhinju i korektnu sobu, a kako smo pratili Vaša rješenja u prethodnih nekoliko izdanja i svidjela su nam se, nadamo se da ćete nam riješiti prilično ozbiljan problem.

Sanela i Emir S. iz Tuzle

Poštovani,

Iako se u većini situacija teži da se dobije prostorija više u okviru stambene jedinice, to svakako nije pravilo, odnosno kao i u svim sferama života, važno je naći pravu mjeru.

Konkretno u vašem slučaju, kada se sagleda površina prostorija dolazi se do zaključka da su male kvadrature da bi samostalno funkcionisale. Tu prvenstveno mislimo na kuhinju s trpezarijom, pa u krajnjoj instanci i na dnevni boravak.

U ovakvoj situaciji kao logično rješenje se nameće objedinjavanje ovih prostorija u jednu, kako biste dobili kvalitetnu cjelinu. Budući da su na kuhinji i spavaćoj sobi identični prozori, smatramo da je najlogičnije da spavaća soba zauzme prostor sadašnje kuhinje i trpezarije, te uz dodatno proširenje da se stvori prostor za odlaganje garderobe u vidu plakara s kliznim vratima. Rješenjem plakara s print folijom po izboru investitora koja ide s unutrašnje strane stakla stvara se ne samo funkcionalan već i reprezentativan element.

Na prostoru gdje se trenutno nalazi spavaća soba bila bi organizovana kuhinja, a kako je u pitanju mala distanca od kupatila i rješavanje instalacija ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem. Time biste objedinili kuhinjsku cjelinu sa dnevnim boravkom i trpezarijom, odnosno stvorio bi se prostor za veću kuhinju, za kojom ste uostalom i izrazili želju.

Ugaoni oblik u ovom slučaju stvorio bi pozamašan radni prostor u kuhinji, dok bi se dijagonalno stvorilo mjesto za pult, koji bi time zaokružio kuhinjski dio, tako da bi se na taj način zadržala određena distanca u funkcionalnom smislu u odnosu na dnevni boravak, a vizuelno bi sve bilo povezano.U nastavku kuhinje otvara se prostor za organizovanje trpezarijskog dijela, koji bi se našao na optimalnoj udaljenosti za nesmetano funkcionisanje.

Kada je u pitanju dnevni boravak, pozicioniranje garniture za sjedenje i klub stola potrebno je uraditi na potezu prema hodniku kako biste dobili jednostavnu i kratku komunikaciju, dok se police za knjige kao i prostor za televizor mogu smjestiti uz zid koji se završava balkonskim vratima, jer su ista udaljena od tog zida upravo za udaljenost koja je dovoljna za pomenute elemente.

U ovakvom pozicioniranju prostorija, a kako je i sam ulaz u stan na jednom kraju, kao neminovnost nam se pojavljuje izdužena forma hodnika, a da biste dobili bolji efekat takvog prostora, na vratima elementa namještaja u hodniku, koji bi se protezao zavidnom površinom, to jest od poda do plafona, poželjno je da se pojavi ogledalo i to po mogućnosti kao klizna vrata, a eventualnim pjeskarenjem određenog segmenta dobili biste elegantan ambijent.

Prikazanom organizacijom prostora, iako smo nominalno smanjili broj prostorija, ipak smo nastojali i da povećamo broj funkcija koje se mogu odvijati u ovom životnom prostoru, kao i da im objedinjavanjem damo veći stepen komfora.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije