Kuća i vrt

Spavaće sobe na tavanu vikend kuće (FOTO)

Spavaće sobe na tavanu vikend kuće (FOTO)
Spavaće sobe na tavanu vikend kuće (FOTO)

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Izgradili smo u blizini grada, tačnije na oko 25 kilometara udaljenosti od stana na platou Manjače, vikend kuću od drveta koja je okvirno dimenzija unutrašnjosti 5,70 x 8,60 metara. U donjem dijelu odavno boravimo i imamo dnevni boravak sa trpezarijom, kupatilo i sobu, dok smo gornji dio planirali uraditi i ostavili smo veće potkrovlje. Budući da to planiramo uraditi ove godine, zanima nas Vaš savjet kako to najbolje izvesti. U donjem dijelu ćemo ukinuti sobu i sve objediniti u zajednički prostor, a gore nam je cilj, ako je moguće izvesti, četiri sobe, jer imamo troje djece, dakle da svako ima sobu i naša soba, dok je kupatilo u prizemlju komforno i nema potrebe da pravimo još jedno, dakle isključivo prostor za spavanje sa što više jedinica.

Vedrana R. iz Banjaluke

Poštovana,

Ono što je ograničavajući faktor u ovoj vrsti gradnje kada su vikend objekti izgrađeni od drveta jeste sam oblik drvene konstrukcije koji diktira raster i raspored prostorija kako bi ti oslonci krovne konstrukcije bili uklopljeni u zid i ne bi remetili prostornu organizaciju. Kako se radi o izduženoj formi cjelokupnog prostora, samim tim i prostorije moraju imati naglašenu linearnu formu, da bi imale izvore svjetlosti na prostorima zidova, što vam je sa stanovišta ekonomičnosti racionalnije rješenje, jer ipak su krovni prozori znatno skuplje rješenje. U tom slučaju dio pored dimnjaka bio bi idealan za roditeljsku spavaću sobu jer je za istu potrebna veća površina i komfor, a i zbog samog odlaganja garderobe.

Kada su u pitanju dječje sobe, a inače i kada su vikend kuće u pitanju, princip je takav da je logično da ima što više manjih soba, jer ako dolaze gosti, onda je bolje da svi imaju svoju privatnost u okviru zasebnih jedinica. Takođe potreban je i neki servisni dio za sve prostorije, a kako ste naveli da vam nije potreban kupatilski dio koji imate u prizemlju, onda neki mini-hol pod kosinom je potreban na ovoj kvadraturi. Osvijetljenost je u centralnom dijelu, jer je najviša tačka u sobama, a osim toga tako se dobija i najbolji efekat, a svjetlost se ravnomjerno rasipa. Ono o čemu treba povesti računa je i termoizolacija, jer ako se radi o kući od drveta, koje je samo po sebi dobar izolator, ipak potrebna je i dodatna izolacija sa unutrašnje strane, kako bi gubici toplote bili minimalni, što se odnosi kako na zidove, tako i na krovnu površinu. Enterijerski gledano, kuće u prirodi sa obradom u drvetu i te kako znaju odavati kvalitetan dojam, iako naravno treba biti obazriv u tom aspektu, jer previše drveta u malom prostoru nekada može stvoriti i kontraefekat od onog što se htjelo. Ponuđenim rješenjem smo nastojali u djelo sprovesti vaše želje za zonom za spavanje u tavanskom dijelu postojeće vikend kuće sa više manjih zasebnih jedinica, koje će vam pružiti mogućnost da osim potreba porodice možete ugostiti i veći broj prijatelja.

 

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije