Kuća i vrt

Stambeni prostor nastao od tavana

Stambeni prostor nastao od tavana
Stambeni prostor nastao od tavana

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Imamo porodičnu kuću u užem gradskom jezgru koja je starija gradnja sa debelim zidovima. Ono što je naša želja i što već duže vrijeme planiramo jeste stavljanje tavanskog prostora u stambenu funkciju.

Nadzide prema dvorištu nema, to jest krov je poravnat sa podom, dok prema ulici ima 140 cm i u okviru toga su oni niski prozori karakteristični za stare kuće. U opštini nam je rečeno da prema ulici ne smijemo imati nikakvih izmjena, osim prozora koji će biti u ravni krova, dok eventualno na fasadi koja je okrenuta ka dvorištu možemo imati neki ispust na krovu.

Nama bi prostor koristio isključivo za sobe i ako ikako postoji mogućnost da to budu tri, tačnije jedna roditeljska i dvije dječje.

Emina M., Sarajevo

Poštovana,

U svakom razvoju urbane sredine kao logičan slijed događaja dolazi do toga da se prizemnim etažama namjena mijenja iz stanovanja u poslovanje, što implicira da se vremenom dolazi i do toga da se tavanski prostor pretvara u stambeni. Samim tim ovaj Vaš slučaj je veoma rasprostranjen, tačnije što je vrijednost nekretnine veća i potreba za intervencijama ove vrste je češća.

Iz priloženih dimenzija prozora dolazimo do zaključka da je količina dnevne svjetlosti ispod svakog minimuma i da morate pribjeći rješavanju tog problema krovnim prozorima, s tim da je iz više aspekata logično da oni prate liniju postojećih malih prozora.

Što se tiče fasade prema dvorištu, kada već imate saglasnost jedinice lokalne samouprave da u određenoj mjeri možete izaći iz nivoa postojeće krovne ravni, to svakako ne mora biti klasična krovna badža koja će djelovati kao iznuđeno rješenje, već kvalitetnim oblikovanjem iste dobićete akcenat objekta i u spoljašnjem oblikovanju, pa i u samom enterijeru. Jedan od najbitnijih momenata u toku rekonstrukcije predstavlja pravilno rješavanje vertikalne komunikacije, odnosno stepeništa, tačnije umjesto sadašnjih improvizovanih stepenika, minimalna širina kraka koja je potrebna u ovom slučaju jeste 90-100 centimetara.

Naravno i veća širina bi bila poželjna, ali bi u tom slučaju prolazna visina ispod krovne ravni bila nedovoljna za nesmetanu komunikaciju. Osim toga stepenike treba organizovati i na samom podestu, kako bi se što više približila središnjoj osi krova, to jest većoj visini. Da biste što manje prostora izgubili na komunikaciju, najlogičnije je da se roditeljska soba isprojektuje na dnu hodnika, budući da ista ima najveću dužinu.

Preostali dio bi bio podijeljen na dvije jednake dječje sobe, čija kvadratura bi bila dovoljna za sve potrebne elemente namještaja, od plakara za odlaganje stvari, koji bi bilo poželjno da bude sa kliznim vratima zbog suženog prostora, pa sve do mjesta za rad.

Potrebna širina hodnika bi bila 130-140 cm u okviru kojih bi se mogao postaviti ormar manje dubine za odlaganje odjeće i obuće. Idealna pozicija kupatila bi bila sa druge strane centralnog nosivog zida, gdje bi bila urađena korekcija krovne konstrukcije. Prezentovanim projektnim rješenjem stambene jedinice i pretvaranjem namjene iz tavanskog u korisni stambeni prostor nastojali smo ispoštovati Vaše potrebe i da bez obzira na male gabarite objekta, kao i same kosine, dobijete tri kvalitetne sobe čiji je odnos uslovljen prozorskim otvorima, a kao neminovnost na ovaj broj soba moralo se isprojektovati i kupatilo, bez obzira na to što isto niste naveli kao prioritet.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije