Kuća i vrt

Stari stan pretvoren u oazu za bračni par

Stari stan pretvoren u oazu za bračni par
Stari stan pretvoren u oazu za bračni par

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Dobili smo u nasljedstvo stan starije gradnje, koji se nalazi na odličnoj lokaciji u strogom centru grada, ali je manje kvadrature, tačnije, kao što vidite iz osnove, tako je organizovan da ima kuhinju s trpezarijom, koja je odvojena od dnevnog boravka, a uz kuhinju ima i manja ostava. Dakle puno cjelina, a sadržaja koji nama trebaju i nema, odnosno soba za spavanje je prioritet i da prostor generalno bude funkcionalan za mlađi bračni par. Prethodni vlasnik je bila starija žena i stan je bio njoj prilagođen, a sada nama treba drugačija postavka.

Sanja B. iz Banjaluke

Poštovana,

Stan koji je u vašem vlasništvu ima strukturu koja je česta za manje stanove u tom periodu gradnje, dakle tada su bile drugačije prilike u gradnji. Stanovi su se dobijali preko firmi i uzimala se u obzir porodična lista, a na osnovu nje su određivane stambene cjeline za porodicu ili pojedinca. Sada su drugačije prilike i stanovi se prave za tržište i nepoznatog kupca, a cilj investitora je dobiti što više kvadrata koji se mogu kapitalizovati i što veći broj stambenih jedinica, jer se manji stanovi na tržištu najlakše plasiraju. Naravno, i jedna i druga krajnost imaju svojih nedostaka i poželjno je iznaći optimalan omjer između uslova na tržištu i projektantskih normativa kako ne bi došlo do situacije da imate nefunkcionalne prostorije ili da kupac stana plaća značajan broj kvadrata koji nemaju opravdanu funkciju.

Konkretno u vašem slučaju, na ruku vam ide dobra osvijetljenost stana i sam položaj ulaza, koji je u centralnom dijelu po dužoj osi. Time je skraćena komunikacija ka svim zonama u stanu i stvara više upotrebljivog prostora, tako da se dio gdje su trenutno kuhinja i trpezarija dijelom pretvara u spavaću sobu. Inače, spavaća soba ima dovoljnu površinu da se smjesti krevet i s jedne strane noćni ormarić, dok je na drugom dijelu američki plakar. Kupatilo se pomjera i na prostor ostave, a dio za tuš-kadu se upušta u cjelinu novoformirane sobe. Naravno, početak kupatila od ulaznih vrata je pomjeren za distancu koja je dovoljna za komunikaciju ka spavaćoj sobi, a sa druge strane zida se formira kuhinjska cjelina, koja je u ugaonom obliku i završavava trpezarijskim dijelom, dok je u naspramnom uglu garnitura za sjedenje. Hodnik je u ovakvoj organizaciji male površine, koja služi samo za odlaganje obuće i garderobe. Isprojektovanim rješenjem stambene jedinice koje vam je prezentovano objedinili smo funkcije koje ste naveli kao neophodne i dali im adekvatnu međusobnu povezanost kako bi u 34 kvadrata, koliko iznosi površina stana, bila kvalitetna funkcionalnost.

Dragan Čampara dipl.ing.arh

Projektant-Studio PROSTOR

[email protected]

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije