Kuća i vrt

Staroj nekretnini vratite sjaj bez mnogo ulaganja

Staroj nekretnini vratite sjaj bez mnogo ulaganja
Foto: Ilustracija | Staroj nekretnini vratite sjaj bez mnogo ulaganja

Jeftine ideje u uređenju stanova brojnima su primamljive jer pametnim rješenjima izdatak za opremanje stana moguće je svesti na minimum.

Ukoliko u svom stanu ili kući još imate tapete ili linoleum, donosimo vam ideje kako da na najjednostavniji i jeftin način iste uklonite i zamijenite modernim materijalima.

Tapete i na plafonu

Stare tapete, požutjele i oštećene na krajevima, kao i španski zid na kom se nakupila prašina sinonim su za zapušten stan, a ljeto je vrijeme da se to ispravi.

Zidovi i pod su prvo što gosti primijete u stanu, a stare tapete i španski zid najbolji su dokaz da u stan nije ulagano više od dvije decenije. Da bi se uklonile tapete i španski zid potrebno je mnogo vremena i malo truda, a ukoliko to uradi sam domaćin biće ušteđeno dosta novca.

Skidanje starih tapeta nije zabavan posao, naročito ukoliko se na zidu nalazi nekoliko slojeva. To je čest slučaj jer su mnogi mislili da će najlakše riješiti problem prljavih tapeta ako ih sakriju. Nažalost, u nekim stanovima lijepljeno je po sedam slojeva, što se vidi tek kada se zid "otvori".

Tapete se skidaju tako što se mokrim sunđerom kvasi dio zida, a ukoliko voda kaplje, znači da je nekoliko slojeva ispod i tada treba nabaviti igličasti valjak koji će perforirati zid i omekšati ga.

Voda treba da bude topla, skoro vruća, a u nju je dobro sipati i malo omekšivača za veš ili 20 odsto sirćeta (80 odsto vode). Kada se tapete i naročito ljepilo uklone, dodatno treba šmirglom izravnati zid prije gletovanja jer ukoliko ostane i milimetar ljepila, naziraće se kada se okreči. Naravno, možete zalijepiti i nove, modernije tapete, a po radnjama se mogu naći po prilično povoljnim cijenama. 

Španski zid je bio popularan osamdesetih godina, a danas je noćna mora vlasnika stanova. Za razliku od tapeta koje moleri sa lakoćom mogu da uklone, od španskog zida većina zazire. Mnogi odbijaju da ga rade, a drugi naplaćuju oko 10 KM po kvadratu da bi zidovi ponovo postali glatki i okrečeni.

Španski zid je izuzetno lako staviti, ali može se ukloniti samo na dva načina: mukotrpnim struganjem ili poravnanjem špiceva sa zidom, čime se smanjuje prostor i troši dosta novca na masu kojom će se popuniti praznine.

Struganje španskog zida je golgota, ali definitivno rješava problem. Prvo treba nabaviti kvalitetne špahtle koje dodatno treba naoštriti turpijom. Zatim se kvadratni metar zida dobro nakvasi sunđerom i vodom i, kada upije, počinje se s radom. Špahtla se gura paralelno sa španskim zidom do najdubljeg sloja. Ovo je dug i udarnički posao i dnevno se može ukloniti tek nekoliko kvadrata. Iskusni moleri mogu za jedan sat da skinu jedan kvadrat, pa je najjednostavnije platiti.

Linoleum i itison

Stari linoleum ostavlja utisak neurednosti koji ne može da popravi nov namještaj. Uklanjanje starog linoleuma je lako, a nije skupo ni kada to rade majstori. Skupo je uklanjanje betonske košuljice. Zbog toga je najjednostavnije ukloniti linoleum i pod pokriti laminatom ili pločicama.

Itison je kratkotrajno rješenje jer nije topliji niti jeftiniji od laminata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije