Kuća i vrt

Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži

Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži
Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži

Susam ili sezam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno je najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja.

Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine prije nove ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigrisa. Najstariji dokazi o postojanju susama nalaze se u Britanskom muzeju, na pločama ispisanim klinastim pismom iz 2000. godine p.n.e. a na njima je zabilježen vavilonski ep o stvaranju svijeta "Enuma eliš", gdje Herodot piše: "U Asiriji i Vavilonu nema maslinovog ulja, ondje troše ulje dobijeno od susama. Ta biljka dosegne do visine stabla".

Čuvena je i magična rečenica: "Sezame, otvori se!". Iako dječja mašta smatra da se radi o čarobnoj rečenici koja otvara vrata pećine s blagom, ona se zapravo odnosi na odliku mahuna susama da se kada u potpunosti sazriju otvaraju vrlo eksplozivno, pri čemu sjemenke susama izlaze van.

Izgled i sastav biljke

Susam je visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima ovalne listove s dubokim žilama i bijelim ili ružičastim cvjetovima. U periodu od tri do pet mjeseci uzgoja dostigne visinu do dva metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu sjemena. Boja sjemena varira od bijele do crne, a najkvalitetnije ulje se dobija iz bijelih sjemenki.

Jedan pogled na nutritivni sastav susama otkriva prepunu riznicu hranjivih sastojaka. Među nutrijentima se ističu dva jedinstvena spoja: susamin i susamolin. Ovi spojevi pripadaju grupi dijetalnih vlakana zvanih lignani, koji imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska, te povećavaju nivo vitamina E. Susamin takođe štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Sadrže 45-60 odsto ulja koje se cijedi za upotrebu u kuhinji, a njegova vrijednost je u tome da ulje unutar sjemenki predstavlja mješavinu estera glicerola s oleinskom i linolenskom kiselinom. Ulje sadrži vitamine A, B1, B6 i E. Susam se preporučuje uzimati uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke kojima poboljšava aminokiselinski sastav.

Ljekovito djelovanje

Biljka susama tradicionalno se upotrebljava za liječenje raznih nečistoća na koži, a za unutrašnje liječenje kao laksativ i tonik. Listovi djeluju adstrigentno, bogati su sluzavim sastojcima, te se rado upotrebljavaju u liječenju dječjih tegoba kao što su: kolera, dijareja/proljev, dizenterija, katar i tegobe s mjehurom. Korijen biljke se tradicionalno upotrebljava u liječenju astme i kašlja.

Antioksidativno djelovanje susamova ulja možemo slobodno porediti s maslinovim uljem. Uvrštavanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posljedice autointoksikacije, uništavamo slobodne radikale, a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina. Sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, razne kožne tegobe, podstiče rad kožnih hormona, te štiti kožu od sunčevih zraka, liječi suvu i štiti osjetljivu kožu, naročito kod pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke...

Susamovo ulje odlično je za masažu, kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume. Ovo ulje pomaže i u liječenju jetre, želuca i crijeva, bubrega i mjehura, slabog rasta kose, osteoporoze te karijesa. Sjemenke susama su dobar izvor vitamina E, pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mlijeka i djeci u razvoju.

Sjeme susama višestruko je korisno za zdravlje, jača živce, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, te se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa. Izvana se takođe upotrebljava susamovo sjeme, i to kod tegoba s hemoroidima i raznim čirevima.

Zapadna narodna medicina upotrebljava susam kao adstrigent, antioksidans, antianemik, diuretik i tonik, za jače izlučivanje mokraće, pojačavanje mlijeka kod dojilja...

Recepti

Čaj od listova susama

U pola litre vode staviti dvije supene kašike suvih listova. Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo tokom dana umjesto vode, nezaslađeno.

Protiv zatvora i konstipacije

Dvije supene kašike sjemenki pomiješamo s dvije supene kašike meda i pojedemo. Uzimamo dva do tri puta tokom dana.

Protiv osteoporoze

Prepržimo dvije do četiri supene kašike sjemenki i jedemo tokom dana pomiješano s hranom.

Susam rolat

U posudu stavite četiri kašike meda, 100 g margarina, 50 g čokolade i 100 g šećera u prahu. Otopite na laganoj vatri. Propržite 200 g susama i 100 g sjeckanih oraha i dodajte u masu. Izmješajte kutlačom da se masa izjednači. Ostavite da se ohladi i oblikujte u rolat. Sjecite na tanke kolutove.

Bijela susam salama

Sastojci: 300 g susama, 400 g rahatlokuma, 200 g sitno sjeckanih žele bombona. Susam ispecite, rahatlokume dobro izgnječite da postanu glatka masa, a zatim u to dodajte ispečeni susam i dobro sjedinite masu. Podijelite na tri dijela. Na masnom papiru oklagijom rastanjite jednu lopticu. Uz ivicu pospite sitno sjeckane žele bombone i lagano savijte salamu. Kada se dobro stegne, isjecite na kolutiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije