Kuća i vrt

Svečana dekoracija upotpuniće praznični duh vašeg doma

Svečana dekoracija upotpuniće praznični duh vašeg doma
Svečana dekoracija upotpuniće praznični duh vašeg doma

Lijepo uređen sto upotpuniće praznični duh vašeg doma, a da biste unijeli pravi duh veselja, predlažemo vam crvene dekoracije, jer se radi o boji radosti.

Najčešće korišćena boja prilikom uređenja za božićne i novogodišnje praznike jeste upravo crvena. Zbog toga se često koriste bobice, trake u crvenoj boji, ali i voće jarke boje kao što je nar. Stolnjak u crvenoj boji će doprinijeti kreiranju atmosfere novogodišnjih praznika.

O ugostiteljskim pravilima aranžiranja stola saznali smo više u Turističko-ugostiteljskoj školi iz Banjaluke.

"Kod dekorisanja stola važno je i da li dekorišemo sto za večeru ili je u pitanju svečani ručak, pa tako za večere obično idu svijeće, koje se mogu kombinovati uz cvijeće, dok za dekoraciju stola u vrijeme ručka ide samo cvijeće", rekao je Mario Piljagić, nastavnik praktične nastave za konobare i ugostiteljsko-kulinarske tehničare.

Trebalo bi voditi računa da dekoracija na stolu ne zauzima previše prostora kako bi bilo mjesta da se hrana postavi. Ne smije biti ni previsoka kako ne bi sprečavala da se komunikacija gostiju odvija nesmetano.

Za salvete najbolje je upotrijebiti platnene, dok se escajg ne umotava u papirne, ali se one u kućnim proslavama mogu koristiti u vidu kupole na tanjiru, brodića i slično.

Osnovno pravilo pri odabiru salveta je da bi trebalo da budu ili iste kao boja stolnjaka ili drastično različite.

Unutar salveta možete zaviti poruku sa željama za goste i ukućane. Takođe, goste možete dočekati kolačićima na njihovom tanjiru koje ste sami ispekli.

Praznični duh u vaš dom unijeće i kombinacija boja i to zelene, crvene i bijele. Ove boje se već nalaze na okićenoj jelci, ali će izgledati lijepo i na dekoraciji za sto, svijećama i dekorativnim lampama.

Takođe, zlatna i srebrna su nezaobilazne nijanse kada je u pitanju novogodišnje uređenje stola i doma. Dekoraciju možete upotpuniti elegantno ukrašenom jelkicom i decentnom rasvjetom. Kao dekorativni element možete upotrijebiti i šišarke, koje se idealno uklapaju u pojačavanje zimskog i prazničnog ugođaja.

 Magiju praznika u dom možete unijeti i ako sami napravite dekoracije, a tu mašta nema granica.

Snješko kuglice

Predlažemo vam brzi slatki recept za Snješko kuglice, a potrebno je:

150 g pavlake

150 g kokosovog brašna

100 g šećera

Priprema:

U posudu stavite pavlaku, malo izmutite da biste dobili glatku kremu. Dodajte kokosovo brašno i šećer pa mutite dok se dobro ne sjedini. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno, a možete ih uvaljati i u rendanu čokoladu. Metlu, nos i kapicu za Snješka možete izrezati od žele kockica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije