Kuća i vrt

Top 10 genijalnih kućnih savjeta

Top 10 genijalnih kućnih savjeta
Top 10 genijalnih kućnih savjeta

Svakodnevni poslovi oduzimaju mnogo vremena, a briga o domaćinstvu nije nimalo jeftina. Kako ne biste potrošili hrpu novca za kućne hemikalije, postoje jednostavni trikovi koji mogu olakšati brigu o domaćinstvu. Donosimo top 10 najkorisnijih savjeta kako biste olakšali budžetu i uštedjeli na vremenu.

Krompir čisti roštilj i skida rđu

Za jednostavan i brz način čišćenja rešetke roštilja u samo nekoliko minuta, bez muke i ribanja, trebate krompir, so i malo ulja. Rešetku roštilja premažite uljem i na njega stavite malo soli. Nakon toga, polovinom krompira pređite preko roštilja, nakon čega bi trebalo da bude kao nov. Za skidanje rđe pola krompira umočite u so ili sodu bikarbonu, te nakon toga istrljajte površinu koja je rđava. Ova kombinacija trebalo bi brzo i jednostavno da očisti sva rđava mjesta.

Napravite antibakterijske maramice

Antibakterijske maramice mogu poslužiti u svakoj prilici, a za njih ne morate davati novac, već ih možete vrlo jednostavno napraviti. U jednu posudu pomiješajte pola šolje alkoholnog sirćeta, četvrtinu šoljice vode i isto toliko medicinskog alkohola, zatim dodajte kašičicu deterdženta za posuđe i desetak kapi eteričnog ulja. Rolnu papirnatog ručnika prerežite na pola i stavite u plastičnu posudu te prelijte mješavinom. Sredinu plastičnog poklopca posude zarežite, te kroz rupu provucite početnu mokru maramicu i zaklopite posudu.

Pronađite izgubljeni nakit

Kako ne biste morali detaljno pregledati pod da biste pronašli naušnicu, privjesak, dugme ili sličan sitni predmet, idealno rješenje je najlon čarapa koja će uz pomoć usisivača odraditi pravi posao.

Na crijevo usivača stavite najlonku da prilikom usisavanja usisivač ne bi progutao sitne stvari.

Lak za kosu kao prva pomoć

Omiljenim cipelama možete lako vratiti čistoću i stari sjaj uz pomoć laka za kosu ako ih nakon brisanja pošpricate ovim sredstvom. Pored toga, on je odličan saveznik ako hemijskom olovkom pošarate omiljenu torbu ili namještaj presvučen kožom ili skajem. Ako se žvakaća guma zalijepi za hlače ili tepih, naprskajte lak za kosu na zalijepljenu žvaku, ona će da se stvrdne i nakon toga je uklonite nožićem.

Alkoholno sirće čisti WC školjku

Za kompletno čišćenje WC školjke potrebno je samo alkoholno sirće, bez obzira u kakvom stanju se nalazi. Jednostavno ga sipajte prvo u vodokotlić kako bi pri tome i njega očistili i sačekajte. WC papir natopite ovom tekućinom i stavite u ivice školjke. Ostavite da stoji pola sata i sve dobro očistite četkom. Nakon toga pustite vodu i oboje su čisti i bez kamenca.

Peglanje bez pegle

Peglanje se svrstava u jedan od najomraženijih kućnih poslova, ali je neophodno. Svoju omiljenu košulju ili majicu ispeglajte tako što ćete je položiti na sto i pritisnuti vlažnim ručnikom. Za ove namjene poslužiće i para koja nastaje prilikom tuširanja. Odjevni predmet stavite blizu tuša i pričekajte pet minuta. Iznenadićete se koliko će ova radnja biti uspješna. Pegla za kosu lako će ispeglati ivice oko vrata ili rukava.

Riža pravi saveznik u kući

Ako ste mobilni telefon ili daljinski upravljač slučajno posuli vodom, riža bi mogla brzo spasiti stvar. Dovoljno je posudu napuniti rižom i staviti mobilni. Preporučuje se da u riži ostane cijelu noć kako bi ona u potpunosti izvukla vlagu iz aparata. Za čišćenje dna posuda i lonaca riža u kombinaciji sa deterdžentom i vodom će vas riješiti svih poteškoća i napornog ribanja.

Otjerajte paukove i bube

Paukove, bube i žohare niko ne voli vidjeti u domu, a iako postoje brojni preparati na tržištu, isprobajte kućni recept. Oni ne podnose miris paprene metvice, a eterično ulje od te biljke pomoći će da napravite sprej protiv ovih napasti. Pomiješajte tri decilitra vode sa jednim decilitrom alkoholnog sirćeta i u to dodajte 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice i sve zajedno pomiješajte u boci sa raspršivačem. Tom mješavinom poprskajte mjesta na kojima se inače nalaze bube, a miris ovih sastojaka će ih otjerati.

Neobične primjene mikrotalasne peći

Visoke temperature ubijaju bakterije i zbog toga je mikrotalasna  peć odlično mjesto da uklonite bakterije sa spužvice za suđe. Umočite spužvu u sirće pomiješano s limunom i stavite u mikrovalnu jedan minut. Na isti način možete dezinfikovati i plastičnu dasku za rezanje. Možda niste znali, ali i sirovi proizvodi se lako spremaju u mikrovalnoj peći, a krompir se može skuvati za samo četiri minuta.

Ako vam se med jako stvrdnuo ili se kristalizovao, stavite ga u mikrotalasnu i pustite da opet postane tečan, a na isti način otopite čokoladu. Ako iz limuna želite dobiti maksimum, stavite ga u ovu pećnicu na 20 minuta i onda iscijedite.

Omekšivač čisti sjedišta u autu

Ako ste dosad omekšivač koristili samo za veš ubrzo ćete ga početi koristiti mnogo češće jer on ima široku primjenu u domaćinstvu. Ako ste zaprljali kožu ili skaj, idealno rješenje za čišćenje je omekšivač razrijeđen vodom. Statički elektricitet privlači prašinu, posebno na televizor i monitor računara. Ovaj problem riješićete tako što ćete nekoliko kapi omekšivača staviti na krpu za brisanje prašine i obrisati te površine. Omekšivač za rublje pomiješajte s vodom u omjeru 1:4 i očistite prozor. Ovu tekućinu možete koristiti i kao osvježivač prostora. Omekšivač za rublje odličan je i za čišćenje autosjedišta. Pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:1 i dobro protrljajte mjesto gdje je nastala fleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije