Kuća i vrt

Tri savjeta za uzgajanje hortenzija

Tri savjeta za uzgajanje hortenzija
Foto: N.N. | Tri savjeta za uzgajanje hortenzija

Širom parkova, vrtova i vrtnih centara počelo je cvjetati mnogima omiljeno ljetno cvijeće – hortenzije u najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i bijelih tonova.

Izvorno potekle iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su ljeta nezamisliva bez njih, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

Pripazite na veličinu tegle

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

Smjestite ih u sjenovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, no neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature zraka ujedno najviše. Svakako nastojte izbjeći njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

(NN/zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije