Kuća i vrt

U Saudijskoj Arabiji gradi se grad samo za žene

U Saudijskoj Arabiji gradi se grad samo za žene
U Saudijskoj Arabiji gradi se grad samo za žene

U Saudijskoj Arabiji u planu je izgradnja čitavog jednog grada namijenjenog isključivo ženama.

Kompromis je to između nastojanja da se strog šerijatski zakon pomiri s ambicijama mnogih žena koje žele ostvariti karijeru. Projekat je trenutno u fazi planiranja, a gradnja bi trebala započeti već sljedeće godine. Procjenjuje se da će stajati 84 miliona funta i otvoriti 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Plan je da u gradu posluju isključivo firme u kojima rade žene i kojima upravljaju žene.

Iako saudijski šerijatski zakon ne zabranjuje ženama da se zaposle, samo 15% Saudijki odlučuje se to i učiniti. Država na ovaj način stoga pokušava podstaknuti veći broj žena na uključivanje u tržište rada i doprinos privrednom rastu. Jedna od ideja je i to saudijske žene zamijene strance na radnim mjestima prodavača. Usto, ovog ljeta su parfimerije počele zamjenjivati prodavače prodavačicama, nakon što su taj korak pred pola godine učinile trgovine donjim rubljem.

U nekoliko industrijskih gradova u zemlji već posluju fabrike u vlasništvu žena, kao i firme koje zapošljavaju manji procenat radnica. Osim ovog grada za žene u planu su firme i industrijska postrojenja namijenjena isključivo ženama diljem Saudijske Arabije.

Još je jedan napredak u ostvarenju ženskih prava na pomolu otkad je u septembru prošle godine kralj Abdulah najavio da će žene moći glasati i kandidovati se na lokalnim izborima 2015. No, istovremeno, Saudijska Arabija ostaje jedina zemlja na svijetu koja ženama ne dozvoljava voziti auto i tek je na ovogodišnje Olimpijske igre poslala svoju prvu takmičarku – i to ne bez žestokog protivljenja ultrakonzervativnog sveštenstva.

Do zadnjeg trena vjerski su vođe pokušavali osujetiti njen nastup. Doslovno satima pred početak susreta raspravljalo se o tome kakvu će vrstu pokrivala za glavu morati koristiti. Nastup Vojdan Šaherkani na Igrama trajao je jedva duže od minute, no činjenica da je uopšte održan sama je po sebi mini-revolucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije