Kuća i vrt

UREĐENJE VRTA: Kombinovanje balkonskog cvijeća

UREĐENJE VRTA: Kombinovanje balkonskog cvijeća
UREĐENJE VRTA: Kombinovanje balkonskog cvijeća

U aprilu, a najkasnije do početka juna vrijeme je za uređenje balkona i sadnju cvijeća koje će ga uljepšavati sve do jeseni. Postoji nekoliko vrsta balkonskog cvijeća koje su vrlo popularne zbog toga što su nezahtjevne, brzo narastu, a bujnom cvatnjom ukrašavaju balkone tokom cijelog toplijeg perioda godine. Puzavice su, pa su pogodne za držanje u visećim posudama ili na ogradama balkona.

Najraširenije su puzajuće pelargonije, u narodu poznatije i kao muškatli, ali tu su i surfinije i milion cvjetova, te manje vrste poput bakope i bidensa ili dvozuba. Ali, sve te vrste moguće je i kombinovati jer su uslovi držanja jednaki ili slični. Tako se ove godine, umjesto uobičajenog načina sadnje, možete odlučiti za zanimljive kombinacije kojima usput možete izraziti i svoju umjetničku stranu.

Jedno od najefektnijih načina je kombinovanje jednakih vrsta cvijeća, ali različitih boja. Sve balkonsko cvijeće postoji u više boja, a velik izbor ostavlja razne mogućnosti za svačiju maštu. U veću zdjelu posadite crvenu i bijelu viseću pelargoniju, a kada se biljka razraste, izdanci sa cvjetovima međusobno će se pomiješati pa će na vašoj balkonskoj ogradi stvoriti šareni "slap".

Kod kombinovanja možete posegnuti i za različitim vrstama. Recimo, bidens se naročito dobro slaže s crvenom ili bijelom puzavom pelargonijom, crvenom ili bijelom puzavom verbenom ili pak surfinijama, te crvenim puzavim begonijama. Moguće su i kombinacije drugih vrsta, pa i po nekoliko različitih u istu zdjelu. Da jedna biljka ne bi potpuno prekrila drugu, neka razmak između sadnica bude između 25 i 35 centimetara.

Sve ove vrste vole sunce pa ih smjestite na sunčano ili polusunčano mjesto. Takođe, vole i vodu, ali u zalijevanju nemojte pretjerivati jer bi previše vlage moglo izazvati truljenje i razne bolesti korijenja.

Biljke su višegodišnje pa ih možete sačuvati i za nagodinu, ukoliko imate toplije mjesto na kojem bi mogle prezimiti. Izuzeci su surfinija i biljka milion cvjetova, koje su, iako vrlo atraktivne, jednogodišnje, pa će iduće godine biti potrebno nabaviti nove sadnice.

Ređanje saksija na podu ili po ivici terase uobičajen je način ukrašavanja. Monotoniju možete da razbijete ako saksije postavite da vise sa bočnog zida ili plafona. Sa kuke na plafonu spustite viseću saksiju pričvršćenu lančićem ili upletenim kanapom. Odaberite asparagus, bršljan, viseće begonije ili različite lozice petunije. Na tako uređenom balkonu sigurno ćete željeti provesti što više vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije