Kuća i vrt

Uljepšajte životni prostor: Cvijeće za svaki kutak

Uljepšajte životni prostor: Cvijeće za svaki kutak
Uljepšajte životni prostor: Cvijeće za svaki kutak

Cvijeće je odličan materijal za ukrašavanje životnog prostora, njegovog okruženja i enterijera. Ono nam uljepšava dom, popravlja raspoloženje i istovremeno čini prostor zdravijim i prijatnijim mjestom.

Hodnik

Najljepši prizor je kada odmah pri ulasku u stan uočite prijatan, topao i lijepo uređen ambijent. Buket cvijeća u maloj vazi na komodi ili polici, isto kao i saksija s cvijećem, ako postoji prirodno osvjetljenje, učiniće mnogo za vaš hodnik. Ovo je odličan način da priredite lijepo iznenađenje ostavljanjem buketa na mjestu vidljivom s vrata.

Dnevna soba

Cvijeće je veoma bitna stavka prilikom dekorisanja dnevne sobe. Pruža živost, mir i prijatnost, što se ne može reći za bilo koji komad namještaja. To može biti cvijeće u saksiji ili samo ono koje je u vazi. Za koje god da se odlučite i postavite ga u svoj dnevni boravak, razliku ćete uočiti istog momenta. Predlažemo fikus jer je, između ostalog, idealan prečišćivač vazduha.

Kuhinja

Iako se ne trudimo mnogo da ukrašavamo kuhinju, ona ipak ne mora biti zanemarena. Ukoliko u kuhinji postoji prozor, to je odlično mjesto za držanje saksija s cvijećem ili začinskim biljem. Isto tako, tu se može naći i sječeno cvijeće u vazama. Ovdje će se lijepo uklopiti cvjetni motivi na zavjesama, stolnjaku ili pločicama. Preporučujemo saksije sa bosiljkom, ruzmarinom, nanom ili žalfijom.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi napravite mjesta na komodi i izaberite cvijeće čiji vam je miris najprijatniji. Pripazite, ipak, cvijeće opojnog mirisa, poput ljiljana, se ne preporučuje osjetljivijim osobama. Spavaću sobu nemojte da pretrpavate živim biljkama jer će vam one noću uzimati dostupan kiseonik. Naša preporuka za spavaću sobu su plave ljubičice na prozorskoj dasci, uz njih će se uklopiti razno sezonsko cvijeće koje stavimo u vazu.

Kupatilo

Biljke bogatog lišća mogu znatno pomoći da se otarasite vlage u vazduhu i onog neprijatnog ustajalog mirisa. Osim toga, one izgledaju sjajno i čine i najoskudnije opremljen prostor prijatnijim. Najbolje biljke za kupatilo su izdržljive vrste kojima nije potrebno puno svjetla, ne traže puno pažnje i odbijaju da uvenu čak i ako zaboravite da ih zalijete. Neke od njih su bambus, begonija, difenbahija i orhideja. Paprat okačena u korpici je idealan izbor ako nemate mnogo prostora.

Održavanje biljaka

Saksije s cvijećem treba smjestiti u prostoriju tako da imaju što povoljnije uslove za normalan život i razvijanje. Dakle, ne smije im nedostajati svjetlo, toplota, vlaga i vazduh. Pri tome treba znati da se u pogledu života i razvoja, naročito u odnosu na svjetlost, pojedine biljke među sobom razlikuju. Nekima treba više svjetla dok druge uspijevaju tek onda kada se od direktnog sunčanog svjetla malo zaštite.

Unesite sreću u kuću

Od vještačkog cvijeća u vašem domu možete samo da držite lavandu koja i suva simbolizuje mir.

Prema kineskom vjerovanju, postoji nekoliko vrsta energije, a jedna od najvažnijih jeste Sheng Chi - zdrava, prosperitetna i srećna energija. Takođe, vjeruje se da ovu vrstu energije reflektuje cvijeće, pa je njegovo prisustvo u domu više nego poželjno.

Kako odabrati pravo cvijeće?

Najpoželjnije su biljke okruglih oblika, jer prema simbolici životna energija se kreće u ciklusima, koji se obilježavaju krugovima.

Vještačko cvijeće emituje negativnu energiju, pa je potrebno ukloniti sve plastično cvijeće koje imate u kući.

Ukoliko vam gajenje cvijeća u saksiji predstavlja veliku obavezu, isti učinak imaće ono u vazi. Samo, držite isključivo svježe i zarad najboljeg protoka energije na sredini prostorije, odnosno stola.

Jedini izuzetak je lavanda, koja se može držati i sušena. Lavanda simboliše mir i opuštenost i stvara harmoniju među ukućanima.

Odaberite pravu biljku za vaš dom

Prema feng šuiju, nabolje je da gajite bambus, koji simboluje dugovječnosti i dobro zdravlja i jedna je od najpopularnijih biljaka Azije. Ova biljka dobrodošla je u svaki dom jer važi za biljku sreće.

Najpotpunija je zato što u sebi sadrži svih pet elemenata - drvo, zemlju, vodu, vatru i metal. Ukoliko se odlučite da umjesto onog u saksiji kupite bambus za vazu, imajte na umu da broj stabljika ima različitu simboliku.

Tako dva bambusa su za ljubav i brak, tri su za sreću, pet za zdravlje, osam za bogatstvo i obilje; dok se devet smatra srećnim brojem i kombinovan sa bambusom dobar je za donošenje sreće i harmonije.

Sve zeleno bilje, krupnih i oblih listova donijeće Sheng Chi energiju u vaš dom. Najlošiji izbor predstavljaju kaktusi i sve druge biljke koje imaju bodlje i oštre forme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije