Kuće i vrt

Umjesto slike na zid uokvirite vrt

Umjesto slike na zid uokvirite vrt
Foto: N.N. | Umjesto slike na zid uokvirite vrt
Minja Šuković

Vertikalni vrtovi su postali novi vladari svih enterijera. Jednostavni su za održavanje i jako zanimljivi. Sve veći rast svjetske populacije, urbana betonska džungla i stalno takmičenje u graditeljskim dostignućima, stavili su zelene površine u drugi plan te vrtove postavili kao luksuz namijenjen samo pojedincima. Upravo u ovom nedostatku horizontalnih površina, francuski botaničar Patrik Blank pronašao je inspiraciju za stvaranje vertikalnih vrtova, poznatih još i kao zeleni zidovi ili živi zidovi.

Pažljivo osmišljeni i kvalitetno izvedeni zeleni zidovi mogu drastično poboljšati izgled enterijera, dajući mu boje i teksture koje nikada ne izlaze iz mode. S obzirom na to da se svaki zid dizajnira posebno te da su jedini uslovi za rast biljaka čvrsta podloga, svjetlost i stalan izvor vode, primjena zelenih zidova je danas toliko široka da ih možemo naći u komercijalnim zgradama, poslovnim i stambenim jedinicama, ali i na fasadama zgrada.

Zeleni zidovi su paneli s biljkama uzgajanim uz pomoć hidroponije, dakle bez zemljišta, gdje je korijen u čistoj vodi ili u neutralnoj podlozi. Ovi paneli su izrađeni od anorganskih, antibakterijskih materijala te se na njima ne stvara plijesan. Vertikalni vrtovi vizuelno će obogatiti svaki enterijer, ali pored estetskog značaja imaju i druge funkcije. Zeleni zidovi proizvode kisenik, filtriraju vazduh eleminišući prašinu te apsorbuju zvuk. Postavljanje zelenog zida u radnom okruženju dokazano povećava zadovoljstvo poslom, a sam boravak u blizini biljaka smanjuje depresiju, ima snažan uticaj na socijalno raspoloženje, smiruje, podiže energiju i uopšteno oslobađa od stresa.

Kako je sve počelo

Početkom osamdesetih na studentskom putovanju Tajlandom francuski botaničar Patrik Blank se uvjerio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama (padinama, stijenama) ako imaju dovoljno vode i svjetlosti. Vrativši se u Pariz, razvio je prvi vertikalni vrt, koji je ubrzo i patentirao. Strpljivim istraživanjem došao je do ideje kako složiti strukturu koja se može postaviti na zid i na taj način održavati vertikalni uzgoj biljaka. Proučavajući različite vrste biljaka u prirodnom okruženju, Blank je zaključio da se mnoge od njih razvijaju i rastu bez zemlje i to na potpuno vertikalnim površinama, stijenama i drveću. Zaključio je da su jedini uslovi za njihov rast čvrsta podloga, svjetlost i stalan izvor vode.

Zahvaljujući profesoru Blanku, danas su razvijeni mnogobrojni sistemi vertikalnih vrtova koji se uspješno postavljaju u zatvorene i otvorene prostore. U cijeloj priči najvažnije je izabrati biljke koje uspješno rastu u takvom okruženju i osigurati im dovoljno svjetlosti i vode.

Kako napraviti svoj vrt

Ništa nije lakše od projekta vertikalnih vrtova ako imate volje i motiva.

Prvo morate odabrati zid za koji je važno na koju je stranu okrenut i koliko Sunčeve energije prima tokom dana. Preporuka ja odabrati onaj zid koji će pružiti najbolje uslove za određene biljke koje ste odlučili uzgajati.

Kada ste odabrali zid, napravite okvir. Napravite cijelu postavu prije nego što je pričvrstite na zid, biće vam lakše. Okvir možete izraditi od metala, drveta (paleta) ili PVC cijevi. Zatim uzmite plastičnu foliju i pričvrstite je na okvir, ponaša se kao sloj tkanine i drži vodu sa zida. U okvir stavite zemlju i prekrijte tkaninom kako bi ona zadržavala zemlju i biljke unutra.

Kako se vertikalni vrtovi brzo suše, morate biljkama osigurati dovoljno vlažnosti. Možete napraviti sami svoj sistem za navodnjavanje ili ga kupite.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije