Kuća i vrt

Uradi sam: Borba protiv plijesni i moljaca u ormaru

Uradi sam: Borba protiv plijesni i moljaca u ormaru
Uradi sam: Borba protiv plijesni i moljaca u ormaru

Odjeća koja se duže ne nosi, u ormaru može navući plijesan, a plijesan je rezultat prevelike vlage. Takođe je poznato je da moljci mogu u ormaru među odjećom napraviti pravi rašomon. Dajemo vam nekoliko savjeta kako se riješiti takvih stvari i spriječiti njihov dolazak.

Odjevni predmeti koje duže nismo nosili, možda će nas iznenaditi tragovima plijesni i vlage na sebi. Čišćenje je dugotrajan posao, a najčešće je potrebna intervencija servisa za čišćenje odjeće.

Protjerajte vlagu iz ormara

Pošto je ormar zatvoren i nema dovoljno ventilacije u njemu, izmjenom toplog i hladnog vazduha u prostoriji, vlaga se uvlači u tekstilne predmete i stvara gljivice, odnosno plijesan. Da biste vlagu "natjerali" u drugi pravac, postavite vrećicu od gaze i stavite u nju par komada drvenog ugljena, onog za roštilj.

Nastojte staviti što veće komade. Drveni ugljen vrlo je higroskopan, pa će svu vlagu u ormaru navući na sebe. Ugljen ne širi nikakav miris tako da će moći ostati i cijelu sezonu. Izmijenite ga svake godine prije nastanka hladnog perioda.

Zaustavite larve moljca

Larva moljca je mali bijeli crvić, dug svega oko pet milimetara, ima smeđu glavu i hrani se vunom i prirodnom dlakom. Međutim, ne vole pamuk, sintetiku ili lan. Stoga su najugroženiji vuneni predmeti, krzneni kaputi, tepisi, pokrivači, zavjese i tapacirani namještaj.

Ukoliko želite da vam moljci ne pregrizu te predmete, kad ih pospremate, stavite ih u PVC vreću i zalijepite ljepljivom trakom. Vreće pošpricajte sredstvom protiv moljaca, to će ih odbiti da se približe odjeći.

U trgovini možete kupiti kristaliće protiv moljaca koje objesite u platnenu vrećicu. Takođe se može staviti i lavanda u jastučiće koji se isto objese u ormar.

Odjeću iz ormara svakih bar šest mjeseci iznesite na sunce i provjetrite. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije