Kuća i vrt

Uradi sam: Lusteri kao kreacije

Uradi sam: Lusteri kao kreacije
Uradi sam: Lusteri kao kreacije

S obzirom na to da osvjetljenje igra važnu ulogu u enterijeru, kreativnost je uvijek dobrodošla.

Da li ste znali da kreativan luster možete napraviti za samo nekoliko minuta? Predlažemo vam pet ideja kako sami možete da dobijete luster kao iz dizajnerskih časopisa i unesete tako zanimljiv i efektan detalj u svoj dom, a pritom ne potrošite puno novca.

1. Čipkasti luster

Za izradu ovog lustera vam treba: čipkasti stolnjak, ljepilo za tapete, kabl i  priključak za sijalicu od nekog starog lustera. Naduvajte  običan balon u veličini i obliku u kojem god želite. Stolnjak premažite ili natopite ljepilom za tapete te ga takvog nalijepite na balon. Ako veličina stolnjaka ne odgovara veličini balona, slobodno iskoristite neki od starih čipkastih stolnjaka, razrežite ga u komade, te lijepite u komadićima dok ne ispunite cijelu površinu balona. Prilikom lijepljenja budite sigurni da se čipka dobro primila za balon na svim mjestima. Ostavite da se osuši tokom noći.

Sljedeći dan probušite balon i kroz jednu od rupica na čipki progurajte kabel. Objesite na plafon i uživajte ispod vaše čipkaste svjetlosne rukotvorine.

2. Kreacija od plastičnih kašičica

Napravite ovaj atraktivni luster od plastičnih kašičica i plastične boce. Sve što vam je potrebno za ovaj luster je paket ili dva, zavisno o pakovanju, plastičnih kašičica, te preciznost kod lijepljenja.

Prvo izrežite sve kašičice tako da ih oštrim nožem ili skalpelom odrežete na početku vrata (drške). Plastičnu bocu skalpelom izrežite jedan cm iznad dna (da je otvorite) i isto to učinite pri vrhu kako biste načinili otvor kroz koji ćete provući grlo za sijalicu. Nabavite pištolj za vruće lijepljenje i navalite na posao. Kašičice lijepite u pravilnim redovima kao na fotografiji. Radi ljepšeg efekta i kamufliranja grla sijalice, na kraju od kašičica napravite "vijenac" i naknadno ga zalijepite preko svega.

3. Papirni crijep

Ovakav luster možete uraditi samo uz pomoć ukrasnog papira, ljepila i selotejpa, te običnog bijelog papirnog lustera. Ukrasni papir mora biti poput salveta, dakle, mora biti veoma tanak, a za krugove iskoristite tanjirić prema kojem ćete iskrojiti model kako bi vam svi krugovi bili jednake veličine. Krenite od dna prema gore kako bi se krugovi lijepo preklapali na principu crijepa.

4. Luster od pletene korpe

Od materijala za ovaj luster vam je potrebna pletena korpa, sijalica, sprej u crnoj boji i malo truda. Postupak je vrlo jednostavan, korpu obojite, a kada se osuši okačite je na plafon i provučete kabl i sijalicu kroz nju. Ukoliko ne volite crnu boju, birajte onu po vašoj želju.

5. Industrijski stil

Industrijski stil jedan je od hit trendova u dizajniranju prostora. Kako je za ovaj stil poželjno da predmeti budu originalni i drugačiji, napravite sami repliku viseće lampe u industrijskom stilu. Od materijala vam je potrebna metalna šolja ili posuda, bušilica, električni kabl, držač od starog lustera i sijalica.

Metalnu šoljicu izbušite na dnu, na centralnom dijelu kroz koji ćete provući kabl. Nakon što ste izbušili rupu, očistite je od prašine i posušite.  Jednostavno provucite električni kabl kroz luster (šolju), uvrnite sijalicu i spojite ga na struju.

U ovaj stil spadaju i lusteri od starih bubnjeva, pa ako ih imate, a ne svirate, onda ih iskoristite praktično.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije