Kuća i vrt

Uredite prostor u skladu sa horoskopskim znakom

Uredite prostor u skladu sa horoskopskim znakom
Foto: Pixabay | Uredite prostor u skladu sa horoskopskim znakom

Ako živite sami, lako ćete urediti svoj prostor onako kako vama odgovara, a uz astrološke i feng šui savjete imaćete dobru i podsticajnu energiju. Ukoliko živite u paru ili zajednici, svako treba da ima svoj kutak (ili sobu) u kojoj će se najprijatnije osjećati. Horoskop predlaže neka opšta rješenja u skladu sa svakim znakom.

Ovan

Najvažnije je da sve bude funkcionalno i da se ne gubi mnogo vremena na čišćenje i održavanje - dakle, čista linija, funkcionalan namještaj (kreveti sa kutijama za posteljinu, duboki i visoki plakari za ostatak stvari) i nikakve sitnice na policama - možda i bez polica. Bolja je zatvorena vitrina za knjige (da ne pada prašina) i poneka umjetnička slika, nego police i gomila ukrasa koji sakupljaju prašinu. Ovnovima se preporučuju svijetle (pastelne) boje koje će izbalansirati njegovu jaku energiju.

Bik

Udobnost je ključna riječ za opis kućnog života Bika, pa su zato najvažniji dijelovi namještaja za njih krevet, kauč, fotelje. Bik voli da se izležava kad god može, ili da gleda TV iz fotelje u koju će utonuti. Idealni su obli komadi namještaja, od prirodnih materijala i prirodnih boja (zemlja, šuma u jesen…), meka karirana ćebad i veliki jastuci. Bikovi su skloni da zatrpaju prostor namještajem koji ne koriste i zato što im je žao da se riješe omiljene fotelje, iako su kupili novu. Rješenje: poklonite nekome ono što vam više ne treba.

Blizanci

Oni vole savremene uređaje i moderne stvari. Potreban im je multifunkcionalan namještaj, koji može da se sklopi, podigne i pomjeri, ako im zatreba prostor za žurku, kvalitetni nosači za TV i zvučnike, ili neka zanimljiva (i izdržljiva) polica, na kojoj će naći mjesta sva sobna tehnika i ispred koje može da se montira sklopiv radni sto. Podovi ne treba da budu prekriveni, jer tepisi i prostirke onemogućavaju kotrljanje točkića stolice, iz koje ne mora da se ustaje da bi se stiglo s kraja na kraj sobe.

Rak

Prostor u kome živi Rak mora da ima dušu: zid ili polica posvećena uspomenama i fotografijama porodični je oltar za Raka, kome je osjećaj pripadnosti najvažniji. Retro namještaj, udoban (i naslijeđen) doprinijeće tom osjećanju pripadnosti, nastavljanja tradicije i čuvanja porodičnih vrijednosti. Atmosfera stalne postavke izložbe sentimentalnih vrijednosti Raka opušta, ušuškava i pruža mu utočište.

Lav

Sve najsavremenije, najveće, najluksuznije i najudobnije - Lav voli sebi da priušti najbolje od svega što se može nabaviti. Rado će neki stari komad namještaja zamijeniti novim, atraktivnim i udobnim, a voli da bude okružen toplim bojama. U kuhinji su mu potrebni svi savremeni aparati, i sve ih koristi. Kad treba nešto da spremi, želi da ima sve što će taj posao ubrzati i olakšati.

Djevica

Njihov osjećaj za red i funkcionalnost je veoma istančan i zato sve treba da im bude pri ruci i tačno na svom mjestu. Ništa ne može da iznervira Djevicu više nego kad nešto nije tamo gdje ga je ona ostavila. Zato ona ima mjesto za svaku stvar i svaki predmet i treba joj puno fioka, polica, kutija, komoda. Njihov prostor treba da bude pun raznih elemenata, praktično i ukusno raspoređenih, tako da ostaje utisak slobodnog prostora i dobre organizacije.

Vaga

Vagama je važna estetika mnogo više nego praktičnost, pa zato njihov prostor treba da bude ukrašen stvarima koje izražavaju njihov stil - sobne lampe, komode, police, zavjese, tepisi, a svaki komad ima svoju priču. Idealan stan jedne Vage liči na ušuškanu umjetničku galeriju u kojoj je svaki komad namještaja i svaki detalj - eksponat.

Škorpija

Za Škorpiju je dom utočište, sveto mjesto privatnosti, na kome puni baterije za suočavanje sa realnošću. Jednostavno uređenje, mirne i tamnije boje, udoban namještaj, bez mnogo detalja, s atmosferom topline i skrovitosti.

Strijelac

Strijelac dovlači uspomene sa svojih putovanja i avantura u svoj prostor, pa umije da ga zatrpa egzotičnim suvenirima, instrumentima i predmetima. Idealno bi bilo da ima lak i sklopiv namještaj, da može brzo i lako da se preseli ako dođe do toga. Bolje je da ima jedan slobodan zid sa puno eksera ili čiviluka na koje može da okači svoje trofeje sa svih strana svijeta, nego police i komode. To je suviše kabasto za prostor jednog Strijelca.

Jarac

Kao i Rak, Jarac voli porodične i tradicionalne vrijednosti, pa je idealno uređenje ono u kome ima mjesta za ličnu izložbu predmeta koji govore o toj tradiciji i porodičnoj istoriji - naslijeđeni komadi namještaja, bakin sanduk za djevojačku sobu u kome mogu da se drže knjige, ili kutije sa cipelama - svaka stvar osim izložbene vrijednosti treba da ima i praktičnu namjenu da bi se zadovoljila potreba jednog Jarca da sve bude praktično i organizovano.

Vodolija

Za Vodolije nema pravila: one su specifične, ekstravagantne i sklone da uklapaju detalje i stilove koje drugi ne bi pokušali da spoje. Zato im je sve dozvoljeno: etno, futuristički te retro stil, zatim stil planinske kolibe i luksuznog hotela - od svega uzmite one detalje koji vam se sviđaju i koji čine vaš prostor samo vašim.

Ribe

Kod Riba sve treba da bude jednostavno i da se lako održava, a kupatilu treba da posvete najviše pažnje jer u ovoj prostoriji treba da se osjećaju kao ribe u vodi. Kombinacija plave, zelene i bijele, morske boje sa ljubičastim detaljima, eterična ulja, velika kada i čupavi peškiri, to je idealno kupatilo za Ribe. Sve ostalo treba da bude praktično i jednostavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije