Kuća i vrt

Uz malo mašte i novca uredite balkone

Uz malo mašte i novca uredite balkone
Uz malo mašte i novca uredite balkone

Uz malo mašte, truda i malo novca možete da pretvorite svoj balkon u intiman kutak za odmor i relaksaciju. Oživite ga sitnim detaljima i cvijećem u kojima ćete uživati tokom lijepih dana ove godine.

Prava privilegija gradskih stanova i kuća su balkoni, a njihova raskoš dolazi do izražaja baš u proljeće, kada je vrijeme za mejkover koji će taj, najčešće maleni, kutak pretvoriti u pravu oazu za uživanje.

NOVO RUHO ZA SAKSIJE: Nemojte bacati stare saksije, nego ih osvježite novim bojama i obucite u novo odijelo. Zalijepite na njih kamenčiće, školjkice, trakice, dugmiće ili ih jednostavno iscrtajte kredom ili ispišite nešto po njima. Da li će to biti neka mudra izreka, stih ili izjava ljubavi, izbor ostaje na vama. Ako nemate saksije, cvijeće možete posaditi i u pletene korpice, limene kantice za zalivanje cvijeća ili čak stare čajnike.

Ako želite da uštedite prostor, jer imate mali balkon, odaberite viseće saksije ili iskoristite balkonski zid.

RECIKLIRANJE: U recikliranje spada sve što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. Na taj način se mnogi materijali mogu iskoristiti na potpuno novi način. Na primjer, stare stolice na balkonu uvijek možete osvježiti bojom, ili jednostavno dodati nove jastučiće koje možete sašiti i sami. Ako negdje tokom šetnje šumom nađete stari panj, ponesite ga kući. Šmirglom ga dobro izbrusite, a zatim obojite. Manje tegle možete iskoristiti tako što ćete u njih staviti svijeće. Uvijek možete napraviti škrinje ili drvene kutije u koje možete slagati stvari koje nemaju mjesta u stanu, a te drvene kutije, kada na njih stavite šarene spužve i jastuke, mogu poslužiti kao odlično mjesto za uživanje i izležavanje. Takođe, drvene gajbe mogu biti zanimljiv detalj za balkone.

CVJETNA LEPEZA: Ko ne želi saditi lukovice može nakon prestanka perioda mraza jednostavno kupiti balkonsko cvijeće. Izbor cvijeća ne smije biti samo prema boji i izgledu, jer ne uspijeva svako cvijeće na svakoj lokaciji. Postoje vrste cvijeće koje uspijevaju samo na osunčanom balkonu ili balkonu koji je napola u sjeni. Tu se, na primjer, ubrajaju petunije, geranije i oleandri. Za balkone u sjeni pogodne su begonije, fuksije i primule.

ZAČINI PO MJERI: Ručak na balkonu s pogledom na biljke koje ste sami posadili pravo je zadovoljstvo, no tek u tanjiru će vaše baštovanske sposobnosti doći do izražaja. Miris svježeg bosiljka u omiljenom jelu poseban je kada je taj zdravi začin iz vlastitog uzgoja. Na balkonu možete uzgajtio bosiljak, mentu, timijan, peršun, ruzmarin...

ELEGANCIJA: Ako želite da vaš balkon (terasa) izgleda elegantno, savjetujemo da vam saksije budu sve u istim bojama (najbolje jednobojne). Oblikovano grmlje i uredne biljke dodatno pridonose stvaranju elegantnog ugođaja u ovom prostoru. Ukoliko imate baš mali balkon, nećete pogriješiti ukoliko koristite samo dvije boje, a to može biti i kombinacija crno-bijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije