Kuća i vrt

Veća funkcionalnost sa manjim zahvatima

Veća funkcionalnost sa manjim zahvatima
Veća funkcionalnost sa manjim zahvatima

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Poštovani,

Šaljemo Vam tlocrt našeg stana u nadi da ćete nam pomoći u rješavanju problema, odnosno kako da organizujemo sobu za spavanje, a da opet imamo korektan dnevni boravak. Kvadratura stambene jedinice je oko 37 m², plus lođa, ali jednostavno u tim gabaritima moramo iznaći način da smjestimo spavaću sobu koja može biti i minimalna, samo da je fizički odvojena i ispunjava uslove za prostorije takve namjene.

Samir i Elvira iz Vogošće

Poštovani,

Budući da su otvori pozicionirani na jednoj strani, kao rješenje se nameće i da se spavaća soba isprojektuje na tom potezu, s tim da je to logičnije uraditi na mjestu gdje je trenutno smještena trpezarija, kako bi se na preostalom prostoru po dužini formirao kuhinjski blok. Novoprojektovani zid koji dijeli sobu i dnevni boravak bio bi postavljen na 2,60-2,70 metara, to jest da pored kreveta ostane dovoljno prostora za komunikaciju ka lođi.

Ostatak prostora iza vrata cjelokupnom dužinom namijenjen je za američki plakar sa kliznim vratima, kako bi bio riješen problem odlaganja garderobe za kompletan stan. U odnosu na postojeću kvadraturu, dnevni boravak bi bio smanjen i u okviru istog sada se nalazi i trpezarija, ali prostor je organizovan tako da trpezarijski dio bude nastavak kuhinjskog dijela, odnosno proteže se neposredno uz istu. Ostatak dnevnog boravka ima dovoljnu kvadraturu za garnituru za sjedenje, dok je na naspramnom zidu površina gdje se u kombinaciji mogu naći police za knjige i video-uređaji, te time stvoriti interesantna prostorna kompozicija.

Zid kupatila je potrebno pomjeriti za 40-50 centimetara, a opet ako se postavi tuš-kabina biće dovoljni gabariti za kupatilo, dok će taj prostor veoma značiti za organizaciju dnevne zone. Prateći zid koji razdvaja kupatilo i dnevni boravak u nastavku, smanjićemo i površinu hodnika koja će biti dovoljna za nesmetanu komunikaciju i osim toga za ormar za odlaganje u ulaznom dijelu.

Kako se prostor hodnika smanjio, nema potrebe za vratima prema dnevnom boravku, već je bolja varijanta izostaviti vrata što zbog jednostavnosti komunikacije, što zbog same količine dnevnog svjetla. Kuhinja je smanjena u odnosu na trenutnu varijantu i organizovana kao ugaona, te adekvatnom kombinacijom gornjih i donjih kuhinjskih elemenata dobija se kvalitetan kuhinjski prostor.

Uzevši u obzir da prostor lođe u odnosu na stan zauzima procentualno značajnu površinu, isti se mora aktivno staviti u funkciju i ozelenjavanjem da se stvori reprezentativan prostor koji će se aktivno koristiti većim dijelom godine. Vodeći se Vašim zahtjevima i prilagođavajući iste projektantskim normama, nastojali smo da Vam ponudimo rješenje koje će osim novoprojektovane sobe za spavanje ponuditi i kvalitetan ostatak prostora.

Naime, smanjili smo komunikacijske tokove i nastojali što više povećati dnevnu zonu nauštrb hodnika i kupatila, koji su i u ovim gabaritima prihvatljivi ako se u obzir uzme zbirna kvadratura stambene jedinice. Povećanje dnevne zone u jednom dijelu omogućilo nam je da u drugom stvorimo dovoljan prostor za formiranje uslovno rečeno noćne zone, što je prateći raspored kako prozorskih otvora, tako i samih instalacija rezultovalo stambenom jedinicom sa dodatnom prostorijom uz ulaganja koja su neznatna u odnosu na vrijednost same nekretnine.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije