Kuća i vrt

Znate li da i vaša kuća može da priča?

Znate li da i vaša kuća može da priča?
Foto: N.N. | Znate li da i vaša kuća može da priča?

Jeste li primjetili zvuke zavijanja ili šapata ispod prozora? Znate li odakle dolaze i šta znače? Ti zvukovi često upozoravaju da je vrijeme za zamjenu starih prozora i vrata.

Ako ste primjetili neke od ovih zvukova, došlo je vrijeme da razmislite i detaljnije pregledate prozore i vrata. U nastavku vam donosimo još znakova koji signaliziraju da je vrijeme za zamjenu stolarije.

Osjećate propuh

Ako vam ljeti prozori i vrata propuštaju toplotu, a zimi hladnoću, znak je da su loši izolatori, da su dotrajali i energetski neefikasni. Poznato nam je da su prozori izuzetno važan element kada je u pitanju energetska efikasnost objekta.Toplotni gubici kroz prozore obično su i deset puta veći od onih kroz zidove, gdje je istraživanjima utvrđeno da se preko prozora gubi i do 50% energije potrebne za zagrijavanje objekta.

Vlaga se kondenzuje između stakala

Prozori se obično sastoje od dva ili tri sloja stakla, između kojih se često nalazi izolacioni gas argon. Ukoliko ste na prozorima primjetili kondenzaciju vlage između stakala, znak je da su se smanjile izolacione karakteristike prozora i da oni nisu više dobar izolator.

Teško se otvaraju i zatvaraju prozori i vrata

Sistemi za otvaranje i zatvaranje napravljeni su kako bi se prozorima i vratima rukovalo sa lakoćom. Ako se prilikom otvaranja i zatvaranja prozora i vrata čuje škripanje, kočenje ili ako se teško rukuje sa njima, vrijeme je da se obrati pažnja na ove signale i potraži adekvatno rješenje.

Često se čuje buka koja dolazi spolja

Ukoliko spoljašnja buka prodire u unutrašnjost prostora i kada su prozori zatvoreni, jasan je znak da su prozori dotrajali jer ne ispunjavaju osnovne zahtjeve kada je u pitanju zvučna izolacija.

Vrijeme je za renoviranje

Prozori mnogo govore o domu u kojem se boravi. Dizajn, boja, veličina, kao i materijal od kojeg su prozori izrađeni imaju veliki uticaj na izgled ukupnog  prostora. Ukoliko se radi o drvenim prozorima kod kojih je nestala boja sa okvira, treba se provjeriti da li je i koliko oštećeno i drvo. Kada se mijenja izgled doma trebate dobro razmisliti o odabiru odgovarajućeg tipa prozora. Mogućnosti su velike kada je u pitanju uređenje. Može se stvoriti svjetliji i ugodniji ambijent sa povećanim protokom vazduha uz prozore većih dimenzija, što istovremeno ima estetsku i zdravstvenu korist.

Računi za grijanje su se povećali

Ukoliko računi za grijanje rastu, a toplota doma opada, jasan je signal da su prozori i vrata postali energetski neefikasni jer dovode do gubitka toplote. Zamjenom starih i dotrajalih prozora i vrata novim energetski efikasnim FAGUS prozorima dugoročno se štedi jer se uz manje troškove grijanje postiže bolje zagrijavanje prostora.

Ukoliko ste prepoznali neki od ovih znakova, onda bi zamjena prozora i vrata mogla biti sljedeća tačka poboljšanja vašeg doma. Kontakirajte FAGUS prozore i vrata, besplatno se posavjetujte sa arhitektama koji će zajedno sa službom servisa saslušati sve vaše probleme i provjeriti da li je vrijeme za servisiranje postojećih  prozora i vrata ili za ugradnju novih. I nemojte da vas obeshrabri hladno vrijeme – prozori se mogu zamijeniti za jedan dan, čime se dugoročno štedi na grijanju u hladnim danima koji dolaze nakon toga.

U želji da podstaknu planiranje i razmišljanje svojih kupaca o ulaganju u kvalitetno i dugoročno rješenje za prozore i vrata, kreirali su akcija pod nazivom „Planirajte pametno“. Svima koji do kraja januara naruče prozore i vrata iz linije Premium ili Exclusive, a ugrade do kraja juna, Fagus daje popust od 30%.

FAGUS Haus je u saradnji sa UniCredit bankom u BiH ušao u projekat „Energetske efikasnosti u domaćinstvima“ što daje mogućnost da se brzo i lako dođe do Fagus energetski efikasnih prozora i vrata uz podsticajni bespovratni bonus u iznosu od 15 do 35% od vrijednosti prozora ili vrata.

FAGUSOVE prozore i vrata možete pogledati u salonu u Banjaluci, u Pilanskoj 3, svakog radnog dana i subotom od 7:30 do 16h i u Doboju u ulici Krnjinskih srpskih brigada 245.

Svake sedmice pratite jedan novi stručni savjet iz FAGUS HAUSA na njihovoj web stranici: www.fagushaus.biz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije