Obrazovanje

Besplatno studiranje za sve redovne studente u Hrvatskoj

Besplatno studiranje za sve redovne studente u Hrvatskoj
Besplatno studiranje za sve redovne studente u Hrvatskoj

ZAGREB - Svi redovni studenti viših škola i fakulteta u Hrvatskoj, koji u naredne dvije godine budu redovno izvršavali svoje obaveze, studiraće o trošku države.

Hrvatska vlada je, naime, prihvatila odluku o punoj subvenciji participacije u troškovima studiranja za redovne studente kojom se prvi put u Hrvatskoj obezbjeđuje besplatno studiranje svim redovnim studentima visokih škola i fakulteta koji pravovremeno i uspješno ispunjavaju svoje obaveze, objavio je ministar nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Za sprovođenje ove odluke potrebno je obezbijediti 89 miliona evra (668.600.000 kuna) što uključuje i 2015. godinu, ističe se u obrazloženju odluke vlade.

Odlukom su obuhvaćeni svi redovni studenti preddiplomskih univerzitetskih studija, integrisanih preddiplomskih i diplomskih univerzitetskih studija, diplomskih univerzitetskih studija, stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija koji u akademskoj godini 2013/14. ili 2014/15. prvi put upisuju prvu godinu studija i koji su u momentu upisa u naredne godine studija stekli najmanje 55 bodova.

Za studente sa invaliditetom višim od 60 odsto, potreban broj bodova je 30.

Odluka se odnosi i na studente koji u akademskoj godini 2012/13. prvi put upisuju drugu godinu diplomskih univerzitetskih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija, kao i četvrtu, petu ili šestu godinu i integrisanih preddiplomskih i diplomskih univerzitetskih programa javnih visokih škola i fakulteta.

Po toj odluci, univerziteti i visoke škole moraju sa ministarstvom nauke, obrazovanja i sporta potpisati trogodišnje ugovore kojima se definiše višegodišnja subvencija i strateški ciljevi za unapređenje nastave i studija, kao i aktivnosti, rezultati i indikatori potrebni za ostvarenje ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije