Obrazovanje

Dodati aprilski i oktobarski ispitni rokovi u RS

Dodati aprilski i oktobarski ispitni rokovi u RS
Dodati aprilski i oktobarski ispitni rokovi u RS

BANJALUKA - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, osim januarsko-februarskog, junsko-julskog i septembarskog, dodaju se aprilski i oktobarski kao obavezni ispitni rokovi koji sadrže jedan ispitni termin.

Ovim zakonom definisano je da studentu prestaje status redovnog studenta kada ne završi studije do isteka roka koji se određuje u dvostrukom broju školskih godina potrebnih za realizaciju studijskog programa, uključujući i apsolventski staž.

Zakonom je definisano produženo trajanje apsolventskog staža na drugom ciklusu studija u trajanju od 12 mjeseci, te da redovnom profesoru prestaje radni odnos na visokoškolskoj ustanovi na kraju školske godine u kojoj je navršio 70 godina života, kao i mogućnost nastavničkog angažovanja po bilo kom osnovu, uz izuzetak profesora emeritusa.

Ostavljena je mogućnost da teološki fakultet, visoke teološke škole i teološke akademije budu organizacione jedinice univerziteta, navodi se u obrazloženju ovog Prijedloga zakona.

Poslanik SDS-a Radomir Pašić smatra da je u zakonu potrebno preciznije formulisati pojam termina ispitnih rokova.

Poslanik PDP-a Velimir Sakan smatra da Vlada kao predlagač, treba da povuče ovaj prijedlog zakona iz skupštinske procedure, jer se njime ne rješavaju ključni problemi koji se odnose na upisnu politiku, ispitne rokove i zvanja nakon završenog studija.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.00 časova raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije