Obrazovanje

Izostanci učenika - veći problem od prolaznosti

Izostanci učenika - veći problem od prolaznosti
Izostanci učenika - veći problem od prolaznosti

BANJALUKA - Analize uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj pokazale su da su izostanci đaka sa nastave mnogo veći problem od same prolaznosti i uspjeha koji postižu, izjavio je Srni direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Damjanović je naveo da su samo u školskoj 2012/2013. godini učenici u osnovnim i srednjim školama napravili gotovo pet i po miliona izostanaka, što u prosjeku u osnovnoj školi iznosi 27,8 izostanaka po učeniku, a u srednjoj školi 62,6 izostanaka po učeniku.

Prolaznost učenika u osnovnim školama nakon popravnog ispita je 100 odsto, a u srednjim oko 98 odsto.

"Republički pedagoški zavod predložio je program za praćenje i smanjenje broja izostanaka učenika u kojem je propisan set od 11 mjera za smanjenje broja izostanaka, ali je školama posebno naglašeno da program moraju razmatrati i prilagoditi, odnosno da moraju napraviti sopstvene programe procjenjujući koje su od predloženih mjera najefikasnije u njihovim školama", istakao je Damjanović.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske rekao je da su kao mjere predložili organizovanje sastanaka sa roditeljima, obezbjeđenje školske zgrade i dvorišta, nagrađivanje odjeljenja sa najmanje izostanaka, zabrana nastavnicima da bez prijeke potrebe puštaju učenike sa časova, ujednačavanje kriterijuma pravdanja časova svih odjeljenskih starješina unutar škole, ali i najvažnije - komunikacija sa oba roditelja učenika koji često izostaje iz škole, što ne znači da oba roditelja moraju fizički doći u školu.

"Sve ove mjere su preventivne i kad učenici vide da se one primjenjuju, vjerovatno će to djelovati i na njihov broj izostanaka", istakao je Damjanović.

On je naglasio da se program smanjenja broja izostanaka odnosi, prije svega, na učenike koji imaju mnogo neopravdanih izostanaka, a da su izostanci učenika zbog sportskih aktivnosti ili bolesti opravdani, odnosno jasno je definisano kako ih pravdati.

Prema njegovim riječima, škole su u obavezi i da četiri puta godišnje dostavljaju Pedagoškom zavodu izvještaj o broju izostanaka, a učenik koji napravi više od 26 neopravdanih izostanaka gubi status redovnog učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije