Obrazovanje

Neizvjesno sa zvanjem bačelora u Njemačkoj

Neizvjesno sa zvanjem bačelora u Njemačkoj
Neizvjesno sa zvanjem bačelora u Njemačkoj

U Njemačkoj već deset godina skoro da nema klasičnih diploma i četvorogodišnjeg obrazovanja na fakultetima. Student nakon tri godine dobija zvanje bačelora, a nakon dodatne dvije zvanje mastera.

Kod njemačkih brucoša uočeni su veliki propusti u pravopisu i gramatici, kao i nedovoljne kompetencije u čitanju, rezultati su neobjavljene studije sprovedene na filozofskim fakultetima njemačkih univerziteta.

Ana Nikiforov studira poslovni menadžment u Kelnu. Upravo dovršava rad koji treba da joj obezbijedi zvanje bačelora. Ali Ana se, kao i mnogi drugi, osjeća nesigurnom da se nakon tri godine studija upusti u posao.

"Učimo teorije koje nemaju mnogo veze sa realnošću. Naravno, mnoge stvari su izbačene iz nastavnog programa", kaže Ana. Tokom studija po bolonjskom sistemu jedino je bitno sakupljati bodove pa nije čudo što se studenti nakon tri godine osjećaju slabo pripremljenim. Stoga se 80 odsto njih u Nemačkoj odlučuje da smjesta nastavi školovanje do zvanja mastera. Postoje i drugačiji primjeri - Natali je, recimo, po sticanju zavanja bačelora počela da radi, a tek kasnije upisala master. "Teško mi je da shvatim zašto neko odmah nakon tri godine studija bira šta će da specijalizira, a da pri tom uopšte nije radio u toj oblasti", kaže Natali.

I dok neki tvrde da su diplomci sa bačelorom u Njemačkoj veoma dobro plaćeni i cijenjeni od strane poslodavaca, to mišljenje ne dijele na univerzitetima. Predsjednik Konferencije visokih škola Horst Hipler nije u potpunosti zadovoljan bolonjskom reformom:

"U međuvremenu se situacija nešto popravila jer smo strukturirali studijske programe i prilagodili sadržaj studija. Ali studije u Njemačkoj sve češće imaju karakter priučavanja, a to nije moralo tako da bude."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije