Obrazovanje

Obilježeno 39 godina Pravnog fakulteta

Obilježeno 39 godina Pravnog fakulteta
Obilježeno 39 godina Pravnog fakulteta

BANJALUKA - Dodjelom diploma i svečanom promocijom diplomiranih pravnika i magistara pravnih nauka Pravni fakultet banjalučkog Univerziteta obilježio je 39 godina od osnivanja i 54 godine od početka izvođenja nastave u oblasti prava u Banjaluci.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija čestitao je nastavnicima, rukovodstvu i studentima ove visokoškolske ustanove 39 godina uspješnog rada i istakao da će oni, kao i njihove kolege na ostalim fakultetima, imati odgovornost da pokažu put kojim treba da se kreće akademska zajednica.

On je upozorio da stanje u visokom obrazovanju Republike Srpske nije dobro, u kojem je kao nedirnut vrh ostao treći ciklus studija, zbog čega se neće dozvoliti njihovo organizovanje institucijama koje ne dokažu da mogu odgovoriti tom zahtjevu.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, istakao je da je 39 godina bilo vrijeme u kome je ovaj fakultet postao respektabilna visokoškolska ustanova.

"Ovo je vrijeme u kome su profesori i studenti pokazali da je ono što su radili bilo odgovorno", rekao je Stanić.

On je izrazio očekivanje da će u godinama koje dolaze Pravni fakultet nastaviti da ostvaruje uspjehe i da će dokazivati svoju vrijednost u jačanju stabilnog pravnog sistema u Republici Srpskoj.

Dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da je ovaj fakultet danas izrastao u respektabilnu i prepoznatljivu ustanovu u regionu, koja ostvaruje saradnju sa mnogim visokoškolskim ustanovama širom svijeta.

On je dodao da je banjalučki Pravni fakultet član Svjetske asocijacije pravnika u Vašingtonu i Evropske asocijacije pravnih fakulteta u Madridu, kao i da je članstvo u međunarodnim asocijacijama jedna od garancija dobrog osposobljavanja pravnika.

Prema njegovim riječima, ova visokoškolska ustanova raspolaže najsavremenijom sudnicom za simulirana suđenja, informacionim sistemom sa mogućnošću učenja na daljinu, dok se studenti osposobljavaju u brojnim institucijama, pri čemu je nedavno potpisan i protokol o saradnji sa Ustavnim sudom Srbije.

"Naš cilj je da budemo lider u oblasti obrazovanja pravnika, ali i da održavamo korak sa konkurencijom", rekao je Popović.

Obilježavanju Dana fakulteta prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministar pravde Srpske Gorana Zlatković, predstavnici Vrhovnog, Okružnog i Osnovnog, te Višeg i Okružnog privrednog suda u Banjaluci, tužilaštava i Pravobranilaštva Republike Srpske, univerziteta u Banjaluci i Beogradu, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te predsjednici Advokatske i Notarske komore Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije