Obrazovanje

Počeo raspust

Počeo raspust
Počeo raspust

BANJALUKA - Za 38.146 srednjoškolaca i 89.146 osnovaca u RS danas je počeo ljetni raspust, a u školske klupe ponovo će sjesti prvog radnog ponedjeljka u septembru.

Milorad Dodik, predsjednik RS, posljednjeg školskog dana nagradio je 202 najboljih osnovaca sa po 1.000 KM, najtalentovanijih đaka 11 muzičkih osnovnih škola i najistaknutijih učenika četiri specijalne škole u RS.

"Dokaz ste da se isplati biti dobar i da je znanje najvažnije u životu. Sve treba završiti na vrijeme, a kasnije će neko od vas biti dobar profesor, naučnik ili predsjednik RS. Šta god da odabrete, najvažnije je da budete dobri ljudi. Čitao sam vaše biografije i vidio da mnogi od vas kilometrima pješače do škole. Pješačio sam i sam, ali mi to nije smetalo da sve stignem. Nikada nemojte da odustanete", poručio je Dodik.

Predsjednik je mališane savjetovao da se svakog dana usavršavaju, jer ih u budućnosti očekuju susreti sa ljudima u Evropi i svijetu. Đaci su, kažu, bili počašćeni pozivom u Palatu predsjednika RS. Biti najbolji u generaciji, objašnjavaju, velika je obaveza, ali i sreća.

"Ovo je velika čast. Srećni smo jer ste uz nas. Borićemo se za našu RS kako bismo je osnažili i ohrabrili. Nadam se da ću i ja jednog dana dočekivati đake u Palati", kazala je Tamara Đurić, učenica iz Prijedora.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, u čestitki koju je uputio đacima poželio je da ljeto provedu sa porodicama u odličnom raspoloženju, da se druže, putuju, ali i da pročitaju dobru knjigu, posjete izložbu ili pogledaju predstavu.

"Tako ćete otkrivati nova znanja i u vrijeme kada su zatvorena vrata učionica, a nova iskustva učiniće vas boljim ljudima", navodi se u čestitki.

Kasipović je đake podsjetio da je u i toku akcija "Pokloni knjigu, pomozi drugu", kako bi stariji drugari, poklanjajući udžbenike, pomogli mlađima.

"Nekim porodicama vaš poklon biće dragocjen, ali dragocjenija će biti vaša navika da brinete o drugima", kazao je Kasipović.

Podsjećamo, nastava je 18. maja završena za 12.180 maturanata srednjih, a 1. juna za 12.078 đaka završnih razreda osnovnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije