Obrazovanje

Podizanje svijesti djece o ljepotama Srpske

Podizanje svijesti djece o ljepotama Srpske
Podizanje svijesti djece o ljepotama Srpske

BANJALUKA - Realizacijom programa "Đačka putovanja", namijenjenog učenicima osnovnih škola, uticalo bi se na podizanje svijesti djece o važnosti turističkih, prirodnih i tradicionalnih vrijednosti i ljepota Republike Srpske, izjavila je Maida Ibrišagić-Hrstić, ministar trgovine i turizma Srpske.

Ona je rekla da je ovo ministarstvo izradom Strategije razvoja turizma u Republici Srpskoj za period od 2011. do 2020. predvidjelo razvoj domaćeg turizma provođenjem različitih aktivnosti, među kojima se posebno ističu, kada je riječ o razvoju domaćeg turizma, izrada i realizacija programa "Đačka putovanja".

Prema njenim riječima, program je izrađen u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture i Turističkom organizacijom Srpske, i podrazumijeva izvođenje škola u prirodi, ekskurzija i izleta za učenike osnovnih škola na teritoriji Srpske.

Hrstićeva je navela da su prezentacije programa izvedene na svim sjednicama aktiva direktora osnovnih škola, a da je detaljna ponuda turističkih destinacija predstavljena posredstvom paket aranžmana za svaki oblik putovanja, shodno uzrastu za koji je planirana.

Ona je pojasnila da su paket aranžmani ponuđeni turističkim agencijama koje dalje u dogovoru sa školama treba da realizuju program na odgovarajućoj destinaciji i za odgovarajući uzrast.

"Budući da imamo veliko kulturno i prirodno bogatstvo, realizacijom planiranog programa uticalo bi se na podizanje svijesti djece o važnosti turističkih, prirodnih i tradicionalnih vrijednosti i ljepota Republike Srpske", naglasila je Hrstićeva.

Ona je rekla da program podrazumijeva i jačanje saradnje između turističkih organizacija, obrazovnih i kulturnih institucija, kao i subjekata turističkog poslovanja na lokalnom i republičkom nivou, a da bi saradnja trebalo da se odvija planiranjem i izvođenjem školskih putovanja kao važnog segmenta obrazovanja i razvoja domaćeg turizma.

Hrstićeva je navela da se realizacija programa odnosi na koncept kojim bi bili obezbijeđeni različiti pozitivni efekti, od bezbjednosnih i vaspitno-obrazovnih, jer se djeca upoznaju sa prirodnim, kulturnim, istorijskim i tradicionalnim vrijednostima, do finansijskih, jer su ova putovanja jeftinija u odnosu na neke druge destinacije.

"S obzirom na to da je prepoznata važnost realizacije ovog programa kako od Ministarstva prosvjete, tako i od predstavnika osnovnih škola, možemo očekivati pozitivne efekte koji će se odraziti i na povećanje ukupnog domaćeg turističkog prometa", istakla je ministar trgovine i turizma Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije