Obrazovanje

Školarine iste, prijemni u julu

Školarine iste, prijemni u julu
Školarine iste, prijemni u julu

BANJALUKA - Na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u akademskoj 2012/13. godini na prvom ciklusu studija biće mjesta za 7.137 brucoša, a školarine ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Univerzitet u Banjaluci upisuje 3.777, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 3.360 studenata, saopšteno je u petak nakon tematske sjednice Vlade RS, na kojoj je raspravljano o upisnim kvotama javnih visokoškolskih ustanova i iznosu školarine za narednu akademsku godinu.

Visoka medicinska škola u Prijedoru upisuje 220, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje 70 brucoša.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS očekuju da će univerziteti u ponedjeljak objaviti konkurse za upis studenata i da će prijemni ispiti biti obavljeni najkasnije za petnaestak dana, a najvjerovatnije 2. jula.

"Po završetku prvog upisnog roka analiziraćemo kakvo je interesovanje izazvao pojedini studijski program, a tamo gdje ne bude dovoljno zainteresovanih biće organizovan i drugi upisni rok", kazao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, i dodao da školarine ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Banjalučki univerzitet u julskom upisnom roku nudi 3.777 mjesta, a 1.303 brucoša imaće priliku da školovanje započne na teret budžeta RS, 1.404 će biti samofinansirajućih studenata, dok su za strance planirana 232 mjesta.

"Prijemni ispit biće održan 2. jula, a da li će biti potrebe za raspisivanjem drugog ili trećeg upisnog roka, utvrdićemo kada analiziramo zainteresovanost i prolaznost na prijemnom ispitu", kazao je Draško Marinković, prorektor Univerziteta u Banjaluci.

On je potvrdio da je ispravljena greška u prvobitnom planu upisa, pa će na Odsjeku za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta biti 120 mjesta. Taj fakultet upisaće rekordnih 600 studenata, a Senat Univerziteta prvobitno je planirao 280 mjesta na PMF-u.

Na master studijima Univerziteta u Banjaluci biće mjesta za 1.330 studenata, od čega 366 redovnih i 964 vanredna.

Inače, prijemni ispit za master studije na oba javna univerziteta najvjerovatnije će biti obavljeni na jesen.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da je Vlada RS uglavnom prihvatila prijedlog te visokoškolske ustanove.

"Korigovane su upisne kvote koje se tiču broja studenata koji će se finansirati iz budžeta RS i to u korist deficitarnih zanimanja. Praktično, na budžetu ima više mjesta za ona zanimanja koja su nam neophodna, a manje za struke koje su 'manje potrebne' društvu i gdje je dosta radnika na evidenciji biroa", objasnio je Novaković i dodao da će iz budžeta biti finansirano oko 1.300 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ova visokoškolska ustanova prvi put upisuje studente na master studije i to na svih 39 studijskih programa, a mjesta će biti za 983 studenta.

Brojke

Prvi ciklus studija

3.777 mjesta na Univerzitetu u Banjaluci

3.360 mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Drugi ciklus studija (master)

1.330 mjesta na Univerzitetu u Banjaluci

983 mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Visina školarina

Školarina za studente na budžetu ostaje 40 KM, samofinansirajuće studente 440, odnosno 660 na Medicinskom fakultetu i studijskim programima likovne i muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti, te 1.500 KM na TV odsjeku na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"Vlada RS od 2006. godine teži da pokaže posebnu socijalnu osjetljivost prema građanima nastojeći da održi troškove školarine na dosadašnjem nivou, potpuno svjesni da to mnogo otežava finansijsko poslovanje univerziteta. Cijenimo da bismo u slučaju da povećamo školarine u ovom trenutku, zbog ukupne situacije u društvu, mnoge doveli u situaciju da ne mogu da nastave školovanje", kazao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije