Obrazovanje

Slovenački osnovci uče kineski jezik

Slovenački osnovci uče kineski jezik
Slovenački osnovci uče kineski jezik

LJUBLJANA - Slovenački osnovci i gimnazijalci od iduće školske godine moći će da uče kineski jezik kao fakultativni izborni predmet.

Zakonske izmjene koje omogućavaju uvođenje kineskog jezika u tri završna razreda osnovne škole i svim razredima gimnazije već su objavljene u službenom listu, a vijeće za opšte obrazovanje ministarstva školstva krajem ove godine razmatraće i potrebne nastavne planove, pa bi mladi Slovenci od školske godine 2013/14. mogli učiti jezik koji kao materinji upotrebljava tri milijarde ljudi, a u školama ga diljem svijeta uči još oko 40 miliona, piše ljubljanski list "Dnevnik".

Brzina učenja kineskog jezika zavisi od motivacije i individualnih sposobnosti, a dvije godine dovoljne su da se učenici osposobe za osnovno sporazumijevanje, izjavio je Mitja Saje, profesor sinologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Nastavu kineskog jezika izvodiće 150 sinologa koji su diplomirali na tom fakultetu, a očekuje se i pomoć kineskog Konfucijskog instituta, čiji stručnjaci zbog interesa već više godina održavaju tečajeve tog jezika u Ljubljani i nekim drugim mjestima.

"Naravno, kineski je potpuno različit od indoevropskih jezika, ali ga uz dobre pedagoške metode nije teško naučiti. U poređenju s evropskim jezicima kineska gramatika je veoma jednostavna za učenje i sporazumijevanje. Kineski je logički strukturiran jezik, a njegovo učenje posebno blisko ljudima sa smislom za matematiku i sistematiku", rekao je Saje u razgovoru za list.

Kako je dodao, najveći problem je naučiti kineskih 10.000 piktograma i pisanje, ali se moguće skoro u cijelosti izražavati već i sa 4.000, dok se prilično komplikovani fonetski sistem s različitim naglascima može naučiti tokom mjesec-dva intenzivnog rada.

Nova slovenačka vlada ne namjerava da uloži posebna sredstva u popularizaciju kineskog jezika, ali je zanimanje među roditeljima i školarcima već prilično veliko jer se računa da će kroz 15-ak godina Kina biti vodeća privredna sila u svijetu pa će poznavanje tog jezika bar na kolokvijalnom nivou biti prednost u traženju zaposlenja, piše list.

Uz to, kako navodi list, učenje kineskog jezika stimuliše i Evropska unija. Kineski je nakon španskog jezik koji kao nematerinji uči najviše ljudi u SAD-u, u Rusiji ga uče u većini škola, a isto je nedavno najavila i švedska vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije