Obrazovanje

Svake godine jedno odjeljenje manje

Svake godine jedno odjeljenje manje
Svake godine jedno odjeljenje manje

TESLIĆ - U osnovnim školama u opštini Teslić sve je manje đaka i njihov broj se u prosjeku svake godine smanjuje gotovo za jedno odjeljenje, tvrde u teslićkoj Administrativnoj službi.

Oni navode da je u toku ove školske godine u prvi razred upisano 399 učenika, što je za četiri đaka više nego lani, ali je za čak 200 manje nego 2002. godine.

"Ima dosta škola u kojima nema novih polaznika ili je upisan minimalan broj učenika. U Gornjoj Čečavi škola je od prošle školske godine zatvorena, u Gornjem Liplju je jedan prvačić, dok u Gornjim Vitkovcima i Kuzmanima nije upisan nijedan novi polaznik", tvrde u lokalnoj upravi.

Koliko je broj đaka u opadanju pokazuje primjer Osnovne škole "Jevrem Stanković" u Čečavi koja je, kada je izgrađena 1976. godine, imala 1.400 đaka, a danas ih je nešto više od 200. U školi "Vuk Karadžić" u Vitkovcima prije rata bilo je oko 600 učenika, a danas ih je gotovo pet puta manje.

Iz opštine navode da je na području ove lokalne zajednice nastava u osnovnom obrazovanju organizovana u osam centralnih i 24 područne škole.

"Ta mreža dugoročno može zadovoljiti potrebe u ovoj oblasti ako se uzme u obzir stanje školskih objekata, ali ako se posmatra stanje učila i opreme kojom škole raspolažu, onda takve ocjene i ne stoje. Nastavu u ovoj školskoj godini pohađaju 3.873 učenika osnovnih škola, a u prosjeku je 17 učenika u jednom odjeljenju", navode u teslićkoj lokalnoj upravi.

Od ukupnog broja učenika, više od 1.000 đaka čine učenici koji putuju, tako da je velika obaveza škola da organizuju raspored časova sa potrebama prevoza i prevoznika.

Proteklih godina zatvorene su škole u Stupi i Planama, od ove školske godine u Rastuši. Desetine porušenih škola u ratnim dejstvima nikada nisu ni obnovljene, poput centralne škole u Studencima, područnih u Komušini, Bijelom Bučju, navode iz opštine i napominju da većinu tih škola nema ko da pohađa jer u tim naseljima žive uglavnom stari i iznemogli ili su sela potpuno napuštena.

U teslićkoj lokalnoj upravi navode da je jedina osnovna škola u kojoj je svake godine sve više đaka i gdje je donedavno bio manjak učionica - škola "Ivo Andrić" u Đuliću koja ima više od 600 učenika, znatno više nego ranije, a da su razlog za to izbjeglička naselja u ovom dijelu opštine i značajan broj povratnika.

U opštini naglašavaju da osnovnim školama u ovoj lokalnoj zajednici nedostaju i dalje nastavnici, uglavnom, stranih jezika, likovne i muzičke kulture, matematike, fizike i tehničkog obrazovanja, iako je stanje u ovoj oblasti mnogo bolje nego proteklih godina, a da je problem kadrova razredne nastave potpuno prevaziđen.

Stanje školskih objekata proteklih godina značajno je popravljeno, rekonstruisane su škole u Stenjaku, Buletiću, Vlajićima, a izvršene su brojne intervencije i u većini drugih objekata na centralnom grijanju, krovovima i zamjeni stolarije.

I pored toga, u jako lošem stanju su područne škole u Memić Brdu i Ratuši, a potrebne su adaptacije i u Ukrinici, Lukavcu, Gornjem Tesliću i Liplju, navode iz opštine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je ranije prilikom posjeta školama u Tesliću da je u teslićke projekte obrazovanja, kulture i fizičke kulture proteklih godina Vlada Srpske uložila oko 3,5 miliona KM i da će se pratiti potrebe i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije