Obrazovanje

Veliki uspjeh studenata Pravnog fakulteta

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je na 19. takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava u Beču osvojio rekordnih sedam nagrada - tri u ekipnoj i četiri u pojedinačnoj konkurenciji.

Najbolje govornice na takmičenju Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot su Jelena Arsić, Mina Srećković, Anja Tasić i Anđelka Todorović,

Uspjehom u Beču, tim Pravnog fakulteta ostvario je kontinuitet u plasmanu u finalnu rundu takmičenja, jer posljednjih nekoliko godina na tom takmičenju imaju vrhunske rezultate.

Pored beogradskog Pravnog fakulteta, takav uspjeh ima samo još i indijski Nacionalni Univerzitet pravnih nauka iz Kalkute, objavljeno je na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Na takmičenju, održanom od 30. marta do 5. aprila, za nagrade se nadmetalo više od 2.000 studenata sa 282 univerziteta iz 67 država širom svijeta.

U timu Pravnog fakulteta bili su i Vanja Vujnović, Stefan Golubović, Marina Nikolić, Ana Odorović, Ana Petrović i Anđa Savić, dok je Vladan Petković učestvovao u izradi tužbe.

Pripremama studenata rukovodili su profesor Vladimir Pavić i asistent Milena Djorđević, uz pomoć asistenta Marka Jovanovića i saradnika u nastavi Uroša Živkovića, koji su na ovom takmičenju učestvovali i u svojstvu arbitara.

Zadatak se sastojao u rješavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe.

Ove godine, studenti su se bavili rješavanjem problema koji je obuhvatao sljedeća pravna pitanja: mogućnost izuzeća advokata iz arbitražnog postupka zbog sukoba interesa, tj. bliskih profesionalnih i ličnih veza sa predsjednikom arbitražnog veća prema odredbama pravila kineske CIETAC arbitraže.

Teme su i posljedice docnje u isporuci robe, uslovi za oslobođenje od odgovornosti, naknada štete zbog gubitka poslovnog ugleda i uticaj korupcije na mogućnost naknade štete.

Takmičenje se sastojalo iz dvije etape. U prvom, pismenom dijelu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom, iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće.

Kvalitetom svoje pravne argumentacije na engleskom jeziku - i usmene i pisane - beogradski tim je obezbijedio nagrade za najbolje govornike, ali i nagrade za najbolje pisane podneske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije